ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ;

 Γράφει ο Σταμάτης Κυριακάκης

Αφορμή σε αυτές τις σκέψεις έδωσε ένα κείμενο του συνθαμώνα Λεωνίδα Ορφανουδάκη  (Διάβασε εδώ), ο οποίος προσπαθούσε να πείσει γιατί πρέπει να πληρώνουμε στα ΜΜΜ. Κατ’ αρχάς να παρατηρήσω , ότι  όλοι εμείς που γράφουμε εδώ, αλλά γενικά και σε όλα τα blogs, δεν έχουμε κανένα λόγο να επιτιθέμαστε,  με βρισιές και αισχρόλογα, σε όποιον δεν έχει τις ίδιες με μας απόψεις. Όλοι είναι καλοπροαίρετοι και δεν είναι δυνατόν να μιμούμαστε τους αυθαιρετούντες πολιτικούς μας στην αυταρχική νοοτροπία και συμπεριφορά.  Ένα ήπιο κείμενο με τεκμηριωμένες σκέψεις μπορεί να κάνει πολύ περισσότερη δουλειά από ένα υβριστικό κείμενο. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της πολιτικής συγκυρίας κανένας δε περισσεύει κανένας δεν είναι παραπάνω.
Γυρίζοντας στο θέμα και με αφορμή το κείμενο του κ. Λ Ορφανουδάκη:
Η αντίσταση στη αυθαίρετη και...... αντιοικονομική αύξηση των εισιτηρίων  στα ΜΜΜ, στις Εθνικές Οδούς, και γενικά το μποϋκοτάζ στις ΟΠΟΙΕΣ αυθαίρετες αυξήσεις,  δεν προέρχεται ούτε από τζαμπατζίδικη νοοτροπία, πόσο μάλλον από χαιρεκακία για σταμάτημα εκτέλεσης των όποιων Δημόσιων έργων.
Είναι σωστή η παρατήρηση ότι δεν σε αφήνουν να μπεις σε λεωφορείο ΚΤΕΛ ή πλοίο αν δεν πληρώσεις εισιτήριο. Στα συγκεκριμένα όμως μέσα, τα οποία ΚΑΙ ΑΥΤΑ, λειτουργούν παράνομα κι αυθαίρετα, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, για υπερβολικό κέρδος, ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΎΝ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΑΚΑ, με την ανοχή του κράτους, δεν υποβάλλουν και δεν εγκρίνετε καμία πληροφορία σχετικά με την αιτία των αυξήσεων των κομίστρων τους. Παρ΄ όλα αυτά δεν δίνετε η ΝΟΜΙΚΗ δυνατότητα στο να μη πληρωθεί το εισιτήριο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι ΔΗΜΟΣΙΑ. Μάλιστα οι κρατούντες ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ γιατί με τις ενέργειες τους, εμμέσως πλην σαφώς, υποβοηθούν την αύξηση της πελατείας τους, και των κομίστρων τους, αφού αυξάνουν το κόμιστρα στα Δημόσια μέσα μεταφοράς. Βλέπε ΟΣΕ. Δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ΚΑΙ με αυτά τα Μέσα Μεταφοράς.
 Αντίθετα στα δημόσια ΜΜΜ η συλλογιστική είναι τελείως διαφορετική. Η ΕΘΕΛ, το ΜΕΤΡΟ, ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ, ο ΟΣΕ, οι ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ είναι μέσα που ελέγχονται από το ΔΗΜΟΣΙΟ. Τι σημαίνει αυτό; Η μέχρι τώρα πορεία τους έχει εξαρτηθεί από επιλογές των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Οι χάραξη της πορείας τους ήτανε πάντα επιλογή των κρατούντων. Οι κρατούντες τσέπωναν τις επιδοτήσεις και υποχρέωναν τους οργανισμούς να δανείζονται, μέσω των δοτών διοικήσεων τους, να δανείζονται χρήμα από τις Τράπεζες με υψηλά επιτόκια. Ουσιαστικά αυτοί έτρωγαν το χρήμα που δεν υπήρχε, και παράλληλα εμείς οι ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΛΗΡΏΝΑΜΕ όχι μόνο τους ΤΌΚΟΥΣ, αυτών των χρημάτων, αλλά και το κεφάλαιο που δανειζόντουσαν οι Διοικήσεις τους. Οι επενδύσεις στις εν λόγω εταιρείες υπήρξαν μηδενικές έως ανύπαρκτες. Πως λοιπόν προκύπτει ότι σε μια εποχή που μας ξεζουμίζουν από παντού εμείς θα πρέπει να πληρώνουμε αύξηση 40% στο κόμιστρο; Με βάση ποια Οικονομική μελέτη προκύπτει αυτό; Οι βαλίτσες με τις μίζες που μπήκαν στις τσέπες τους για τα έργα του ΜΕΤΡΟ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ, Ή ΌΠΟΥ ΑΛΛΟΎ δε θα πρέπει να επιστρέψουν μαζί με τις ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΈΡΓΩΝ στον Έλληνα φορολογούμενο; Άρα λοιπόν καμία αύξηση των κομίστρων δε θα πρέπει να είχε γίνει. Εμείς λοιπόν στον αυταρχικό και παράνομο τρόπο αντιμετώπισης των ελλειμμάτων λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ. Γιαυτό και αρνούμαστε να πληρώσομε τις κλεψιές τους και τη κρίση,

 που αυτοί ΤΕΧΝΙΚΑ δημιούργησαν προκειμένου να ξεπουλήσουν ότι ανήκει στους ΠΟΛΙΤΕΣ αυτής της χώρας. Παράλληλα οι Εθνικοί δρόμοι κατασκευάστηκαν με χρήματα των Ελλήνων Πολιτών και με επιδοτήσεις της Ε.Ε. Οι μεγαλοεργολάβοι λοιπόν δεν έχουν βάλλει ένα € στους συγκεκριμένους δρόμους, ως εκ τούτου δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εισπράττουν χρήματα από αυτούς. Γιαυτό και εδώ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να κάνουμε τους πλούσιους πλουσιότερους.  Αρνούμαστε να μας κλέβουν το μέλλον το δικό ΜΑΣ, των ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, όπως και το ΜΕΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!