«Καταστροφική μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»


Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα, Σερβάας Ντερούζ, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνον θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αλλά δεν θα μπορούσε να αμβλύνει τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Τάιντ», ο Σερβάας Ντερούζ επεσήμανε ότι ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το κόστος μιας αναδιάρθρωσης και υπερεκτιμά τα οφέλη που θα προσφέρει αυτή.
«Λίγα θα άλλαζαν με μια αναδιάρθρωση»...

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η χώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα που θα προκύψει από το 2014 μέχρι το 2020 θα ανέλθει στο 5,5% το ΑΕΠ, ενώ το 2009, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν περίπου στο 10%. Συνεπώς, υποστηρίζει ο Ντερούζ, ακόμη κι αν το χρέος της Ελλάδας περιοριζόταν μέσω αναδιάρθρωσης στο μισό, δεν θα άλλαζαν και πολλά πράγματα, καθώς θα εξακολουθούσε να έχει ανάγκη για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 3%.
Επίσης, μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα σε τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία, που κατέχουν μεγάλο ποσοστό ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ η χώρα μας δύσκολα θα έβρισκε ανοιχτές τις αγορές, παρά μόνον με υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου.
Παράλληλα, η αναδιάρθρωση θα προκαλούσε και ιδιαίτερα σημαντικές αρνητικές συνέπειες και σε επίπεδο ευρωζώνης, καθώς και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με συνέπεια το πλήγμα που θα προκαλούσε θα ήταν πιο μεγάλο κι από αυτό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.
“Αγκάθι η Δημόσια Διοίκηση”
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat, o κ. Ντερούζ διαπίστωσε ότι ορισμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ικανότητα της δημόσιας διοίκησης και την έγκαιρη αποστολή των στοιχείων παραμένουν, ωστόσο εξέφρασε ικανοποίηση, καθώς ο μηχανισμός στατιστικών δεδομένων μπαίνει σε τάξη.
Η ατζέντα της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας
Λίγες μέρες πριν την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Ντερούζ αναγνώρισε ότι η «καλή δουλειά» των πρώτων μηνών υλοποίηση του προγράμματος οφείλεται στο γεγονός ότι οι αλλαγές αφορούσαν «τεχνικά εύκολες εξοικονομήσεις που προήλθαν από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Οι επόμενες μεταρρυθμίσεις, ξεκαθάρισε, είναι πιο δύσκολες. Η ατζέντα θα στραφεί στις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και προσκρούουν σε μεγαλύτερες πολιτικές αντιστάσεις.
Στο «μικροσκόπιο» των ελέγχων θα βρεθεί το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που θα επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους και θα το καταστήσει πολύ πιο βιώσιμο. Ωστόσο, ο κ. Ντερούζ ξεκαθάρισε ότι «θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια, προτού οι αγορές ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στα επίπεδα του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο κ. Ντερούζ, επικαλούμενος την έκθεση για τη βιωσιμότητά του, διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα αυξηθεί το 2012 στο 160% του ΑΕΠ και ακολούθως θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.
«Η ταχύτητα με την οποία θα μειωθεί το χρέος θα καθοριστεί κυρίως από τρεις παράγοντες: Την τήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» προσέθεσε.
Πηγή: newscode.gr