Πόλεμο αρχίζουν οι πανεπιστημιακοί Αντιδρούν στην έκθεση της επιτροπής «σοφών»

«Θέση μάχης» παίρνουν απέναντι στο υπουργείο Παιδείας οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που πραγματοποιούν την Πέμπτη το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, απαιτώντας ταυτόχρονα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και πρυτάνεις χαρακτηρίζουν ως «πολιτική προπαγάνδας» την έκθεση της Διεθνούς επιτροπής σοφών που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας και αναφέρει ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ασαφείς αποστολές, ανεπαρκείς στόχους και αβέβαιο μέλλον». Οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν μάλιστα ότι τα μέλη της επιτροπής ήρθαν στην Ελλάδα μία μόνον ημέρα και βασίστηκαν σε γραπτά στοιχεία που πήραν από το υπουργείο Παιδείας.

Σε ερώτηση του «Βήματος» προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Γ. Μυλόπουλο για το αν............. του ζητήθηκαν στοιχεία από τα μέλη της επιτροπής «σοφών», η απάντηση ήταν αρνητική: «Κανένας δεν ζήτησε ούτε να με συναντήσει, ούτε έκανε καμία επιτόπια έρευνα το ΑΠΘ» απάντησε.
«Τα μέλη της επιτροπής πήραν μόνο γραπτά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας και τελικά κατέθεσαν μια έκθεση κατά τη γνώμη μου ανυπόστατη.΄Η τα αποτελέσματά της είναι φτιαχτά ή έχουν πλήρη άγνοια των ελληνικών πανεπιστημίων» τονίζει ο κ. Μυλόπουλος. «Θέλω να παρακαλέσω το υπουργείο Παιδείας για δύο πράγματα» συνεχίζει. «Να φτιάξει μια επιτροπή με μέλη πανεπιστημιακούς από την Ευρώπη και την Ελλάδα και όχι από την Αμερική και την Ασία. Και θέλω να προσκαλέσει τα μέλη αυτής της επιτροπής "σοφών" να έρθουν πραγματικά να κάνουν έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια μήπως και γίνουν σοφότεροι...», καταλήγει.

Και η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κυρία Τόνια Μωροπούλου όμως, απαντάει ότι ποτέ κανένα μέλος της επιτροπής δεν επισκέφθηκε το Ίδρυμα, ούτε ζήτησε κάποιο στοιχείο στην διάρκεια της έρευνάς του.

«Κατώτερη των προσδοκιών μας η έκθεση, καθώς με πολύ συνοπτικό τρόπο αναφέρεται στα προβλήματα ελληνικών πανεπιστημίων» λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου. «Ο τρόπος αλλά και η γενικότερη άποψη που εκφράζουν τα μέλη της φανερώνει ότι δεν γνωρίζουν κανένα από τα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά μόνο όσα τους μεταφέρθηκαν. Πλήθος εσφαλμένων αξιολογήσεων στο κείμενο, όπως εκείνη που αναφέρει ότι έχουμε το υψηλότερο κόστος ανά φοιτητή», συνεχίζει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κινητοποιήσεις ΠΟΣΔΕΠ

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές από την πλευρά τους, αναμένουν ότι θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω θέματα «τετ-α- τετ» με την υπουργό Παιδείας, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.
«Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί» δηλώνει στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Από την στάση του υπουργείου Παιδείας θα κριθεί η στάση της Ομοσπονδίας το επόμενο χρονικό διάστημα» συνεχίζει.
Η ΠΟΣΔΕΠ μετά την παράσταση διαμαρτυρίας θα δώσει και συνέντευξη Τύπου, προκειμένου τα μέλη της να καταγγείλουν την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και της έρευνας και τις εκατοντάδες «παγωμένες» εξελίξεις πανεπιστημιακών που δεν προωθούνται επί μήνες από το υπουργείο Παιδείας