Οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν την Σύρτη;

Στα χέρια των αντικαθεστωτικών φέρεται να έχει περιέλθει από τα ξημερώματα της Δευτέρας η γενέτειρα του Λίβυου συνταγματάρχη, Μουαμάρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

«Η Σύρτη έχει πέσει στα χέρια τοων αντικαθεστωτικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Σαμσιντίν Αμπντουμολά.
Ο ίδιος δήλωσε παράλληλα, ότι οι εξεγερμένοι δεν αντιμετώπισαν μεγάλη αντίσταση από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι.
Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για εννέα ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν το πρωί τη Σύρτη και σημαντική στρατιωτική βάση, επάνω από την οποία πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανόν οι εκρήξεις αυτές να προέρχονται από...... αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού.
Στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, την Βεγγάζη ακούστηκαν πανηγυρικά πυρά και κόρνες την ώρα που έγινε γνωστό ότι οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει την Σύρτη.
Ο στρατός των αντικαθεστωτικών προέλασε στην δυτική προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο σε πόλεις από τις δυνάμεις του Καντάφι, που πλήττονται από τις αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας.
Ο μέχρι πριν από λίγο καιρό ετοιμόρροπος όπως έδειχνε, στρατός των ανταρτών, προωθήθηκε προς τα δυτικά, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει, μία σειρά πόλεων από τα χέρια των υποστηρικτών του Καντάφι, που έχουν υποχωρήσει μετά τα αεροπορικά πλήγματα, που τους επέφερε η συμμαχική αεροπορία.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters στην Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι, ακούστηκε σειρά εκρήξεων την νύχτα της Κυριακής. Παρ' όλα αυτά, δεν κατέστη σαφές, εάν προέρχονταν από το εσωτερικό της πόλης ή από προάστια.
Ο ίδιος είδε ένα κονβόι από 20 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός έφιππου τμήματος με αντιαεροπορικά πυρά, να απομακρύνεται από την Σύρτη, μαζί με δεκάδες πολιτικά αυτοκίνητα που κινούνταν προς την Τρίπολη γεμάτα με οικογένειες και τα υπάρχοντά τους.
Οι αντικαθεστωτικοί έχουν επανακτήσει τον έλεγχι σε όλους τους κύριους πετρελαϊκούς σταθμούς στα ανατολικά της χώρας, τις πόλεις Ες Σιντέρ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ζουειτίνα και Τομπρούκ.
Καταγγέλλουν επίθεση σε ειρηνική αυτοκινητοπομπή
Η κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίστηκε ότι την Κυριακή δυνάμεις των ανταρτών επιτέθηκαν σε σειρά οχημάτων, που η ίδια αποκάλεσε ειρηνική αυτοκινητοπομπή, η οποία εκινείτο προς την πόλη προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, τραυματίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 29 πολίτες.
«Οπλισμένοι μαχητές επιτέθηκαν στην, ειρηνική, πομπή των οχημάτων, με πυρά και σφαίρες. Περίπου 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κανείς δεν σκοτώθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραίμ.
Είπε ακόμα ότι το περιστατικό έγινε κοντά στην Μπιν Τζαουάντ, μία πόλη που ως επί το πλείστον, ελέγχεται από τους αντάρτες.
Εν τούτοις δεν υπήρξε περαιτέρω επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών αρνήθηκε αρχικά να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα.
Ενας φύλαρχος της περιοχής, ο Μοχάμεντ Σαρίφ, είχε απευθύνει, νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόσκληση εκ μέρους της κυβέρνησης, στο λαό της χώρας, να συμμετάσχουν σε μία συμβολική πορεία, «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα μετακίνησης», από την πρωτεύουσα Τρίπολη στη Βεγγάζη, για να ενεργοποιήσουν συνομιλίες συμφιλίωσης, ανάμεσα στους εξεγερμένους και τους υποστηρικτές του καθεστώτος.
Περιοδεία του Καντάφι ισχυρίζεται ότι κάλυψε η λιβυκή τηλεόραση
Εικόνες, που όπως ισχυρίστηκε αποτελεί ζωντανή κάλυψη περιοδείας του Μουαμάρ Καντάφι με το αυτοκίνητό του, στους δρόμους της Τρίπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδεικνύεται πλήθος υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζει συνθήματα υπέρ του και να κουνάει πράσινες σημαίες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης την Κυριακή.
Ο ίδιος ο Καντάφι δεν διακρίνεται μέσα στο λευκό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, επέβαινε του οχήματος. Το περιορισμένο χρονικά οπτικό υλικό, δείχνει τους σωματοφύλακες του Λίβυου ηγέτη να απωθούν το πλήθος που προσπαθεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο.
Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση από την προηγούμενη Πέμπτη που είχε απευθύνει διάγγελμα.