θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του ..σαμουράι

 Ελλην Φορολογούμενος

Το αγαπημένο σλόγκαν του βεζίρη Ερντογάν στην ομώνυμη σειρά κόμικ της έξαρξης του τουρκικού εθνικισμού .Ο Ερντογάν είναι βεζίρης, δηλαδή κάτι σαν πρωθυπουργός, αλλά θέλει να γίνει χαλίφης, που είναι το ανώτατο πολιτικοθρησκευτικό αξίωμα, φορτισμένο με παραδοσιακή αίγλη. Αραβικά: «khalifah» διάδοχος του Μωάμεθ  , πρακτικά θέλει ωσάν τρελός να πάρει τη θέση του Αμπντουλάχ Γκιούλ, δηλαδή να γίνει προεδράρα της γείτονος.
Και δι αυτό το λόγο ακούμε καθημερινά , κάθε μπούρδα τούρκικια διανθισμένη με μπόλικη σάλτσα υπερβολής και ανοησίας .Μπορεί ο οποιοσδήποτε να αμφισβητήσει τις δυνατότητες τους να κατασκευάσουν όλα όσα λένε  , αλλά κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για........ έλλειψη  χιούμορ και φαντασίας.
Ως στιγμής το τουρκικό «θαύμα» έχει καταφέρει να κάνει μέσα στο χρόνο που μας πέρασε :

1.      τούρκικο άρμα μάχης Altay θα κατασκευάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία !!!
2.      τουρκικό αεροπλανοφόρο και μάλιστα όχι ένα τυχαίο αεροπλανοφόρο, αλλά τον νικητή του πολέμου των Φώκλαντς το HMS Invincible!!!
3.      Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, αναφέροντας πως έδωσε οδηγίες για να αρχίσει ο σχεδιασμός για πρώτη φορά στην Τουρκία ενός τουρκικού μαχητικού αεροπλάνου, είπε πως ¨ Το αεροπλάνο θα είναι νέας γενιάς !!!
4.       τουρκικά αποβατικά σκάφη  LCT θα μπορούν να μεταφέρουν 7 άρματα μάχης, ή εναλλακτικά 17 φορτηγά!!!
5.      O Ερντογάν σχεδιάζει τουρκικό αυτοκίνητο!
6.      Yποθαλάσσιο τούνελ που θα διασχίζει το Βόσπορο σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι Τούρκοι, όπου από αυτό θα περνούν τα αυτοκίνητα.
7.      Τουρκικό σύστημα δορυφόρων Γκιοκτούρκ, θα παρέχει την δυνατότητα εικόνων στρατιωτικού ενδιαφέροντος και μεγάλης ευκρίνειας, σε περιοχές από την Ευρώπη, τον Καύκασο έως την Μέση Ανατολή.

8.      Σύμφωνα με τουρκικές πηγές τον ερχόμενο Μάιο κατά την διάρκεια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού IDEF 2011 στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο δημιούργημα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας. Πρόκειται για τον πρώτο εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης τουρκικό πύραυλο cruise με εμβέλεια 150 χλμ.
9.      Η Άγκυρα υπέγραψε το περασμένο Mάϊο συμφωνία για τη κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου που θα κοστίσει περίπου 20 δις δολάρια. Η ρωσική εταιρεία ROSATOM αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου τουρκικού  πυρηνικού εργοστασίου εντός του 2013 και ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2018!!! Σε πέντε χρόνια όταν οι γιαπωνέζοι θέλουν μίνιμουμ 10  χρόνια , οι Γάλλοι 14 χρόνια και πάει λέγοντας.

Προφανώς ο κουμπάρος από δίπλα κάνει πλάκα επειδή πάει για εκλογές.
Το κυρος  των τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών ανά τον κόσμο είναι δεδομένο μετά το γεγονός κατά το οποίο η κρατική Επιτροπή Κατασκευαστικού τομέα στη Ρωσία αφαίρεσε την άδεια από την τουρκική κατασκευαστική εταιρία Κοτσάκ Ινσάατ, η οποία κατασκεύασε το υδάτινο πάρκο, που κατέρρευσε παρασύροντας στον θάνατο περισσότερα από 26 άτομα.
"Η απόφαση προέκυψε από τις ανακριτικές διαδικασίες για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους", είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοκολάι Κόσμαν στο Ιτάρ-Τας

Άντε ρε κουμπάρε καλορίζικο, καλοτάξιδο, καλό αέρα στα πανιά σου , καλή πτήση, καλό ταξίδι και … καλά ξεμπερδέματα.