Και οι εγγλέζοι στους δρόμους!

Γράφει ο Καφενόβιος

Πρωτοφανής σε όγκο η διαδήλωση που έγιναν το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο (οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, από 250 έως 500 χιλιάδες).
Εκατοντάδες χιλιάδες λαού (οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, από 250 έως 500 χιλιάδες) κατέκλυσαν το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων άγριας λιτότητας που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση Κάμερον.
Ούτε στην εποχή του «κεφαλικού φόρου» της Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από είκοσι χρόνια είχε συγκεντρωθεί τέτοιο πλήθος.
Οι πιο αισιόδοξοι, τη χαρακτήρισαν ως τις μεγαλύτερη μεταπολεμικά, αλλά και μόνο η σύγκρισή της με τις τεράστιες διαδηλώσεις του 2003 κατά του πολέμου του Ιράκ δίνει το......... μέγεθος.
Τότε, οι Αγγλοι είχαν εντυπωσιάσει με το μέγεθος των διαδηλωτών κατά του πολέμου.
Η κινητοποίηση αυτή είναι συνέχεια των αντιδράσεων νέων ανθρώπων λίγους μήνες πριν, όταν η ίδια κυβέρνηση ανακοίνωσε διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Είναι πλέον προφανές ότι, οι λαοί της Ευρώπης, ή τουλάχιστον ένα σεβαστό κομμάτι τους, δεν σκοπεύουν να μείνουν απαθείς απέναντι στις πολιτικές που χαράσσονται στις Βρυξέλλες. Αν αυτές οι αντιδράσεις πάρουν ένα γενικευμένο χαρακτήρα, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, αποτελούν ένα καλό πρώτο δείγμα...