Ανήσυχος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί για τις εξελίξεις που έρχονται

Του Μανώλη Κυπραίου

Κατηφείς και προβληματισμένοι ήταν όλοι οι παριστάμενοι στο υπουργικό συμβούλιο, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο τόνος που απευθύνθηκε αλλά και τα όσα είπε δεν έκρυβαν την ανησυχία του. Ισως την μεγαλύτερη από τότε που αποφάσισε η χώρα να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε σε όλους τους υπουργούς πως «έρχονται πολύ δύσκολες μέρες», αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ παράλληλα μίλησε για ξεκάθαρη επίθεση των κερδοσκόπων στην Ελλάδα-με αφορμή την υποβάθμιση από την Moody’s-λέγοντας πως: «κάποιοι επιθυμούν να χρεωκοπήσουμε», τονίζοντας επίσης ότι:

«Η χρονική στιγμή που έγινε η ανακοίνωση (από την Moody΄s) δεν είναι τυχαία. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την άρνηση αρκετών χωρών στην Ευρώπη να υποστηρίξουν την ελάφρυνση του βάρους μας, είτε για πολιτικούς, είτε για οικονομικούς λόγους, με την τροϊκα να μας πιέζει ολοένα και περισσότερο. Στις 11 και 25 Μαρτίου θα έχει ξακαθαρίσει το τοπίο για το......... τι πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε».

Επίσης ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας την οποία κατηγόρησε πως εξαιτίας της προηγούμενης διακυβέρνησής της η χώρα βρίσκεται σε αυτό το σημείο, σχολιάζοντας παράλληλα αρνητικά και το γεγονός πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει «όχι» εκ των προτέρων σε συναίνεση στην γραμμή που θα ακολουθηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Πάντως προσπαθώντας να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των υπουργών ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι: «δεν έχει έρθει και το τέλος του κόσμου» και πως οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν λέγοντας: «έχουμε ένα στοίχημα να κερδίσουμε και πρέπει να το κερδίσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ενημέρωση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όπου τόνισε πως υπήρχαν έντονες φήμες για μια τέτοια γνωστοποίηση εκ μέρους του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης και γι΄ αυτό το λόγο υπήρξαν επαφές τόσο του ίδιου, όσο και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με την Moody’s για να πεισθεί πως δεν είναι έτσι τα πράγματα και να μην υπάρξει υποβάθμιση, με την Moody’s να υπόσχεται πως θα «εξετάσει το θέμα».
Όμως-σύμφωνα πάντα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου-οι ιθύνοντες νόες του οίκου αξιολόγησης προχώρησαν στην υποβάθμιση λίγο πριν τις συνόδους της Ε.Ε. και σε μέρα εθνικής αργίας στην Ελλάδα, προσπαθώντας να «κάνουν κακό»-όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να μη δίνουν την εντύπωση στους πολίτες πως δεν υπάρχει συντονισμός-αναφερόμενος στην πρόσφατη αντιπαράθεση Γ. Ραγκούση και Β. Βενιζέλου για το θέμα των μεταναστών-ζητώντας να υπάρξει συντονισμός με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή.

Στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώθηκε επίσης για θέματα που αφορούν την πορεία των επενδύσεων, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ υπήρξε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς, τόσο για τη σημερινή επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών όσο και για το θέμα των μεταναστών αλλά και της Λιβύης.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα του εμφυλίου στην Λιβύη, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική επιχείρηση κατά του αραβικού κράτους-υπονοώντας τις ΗΠΑ-αν πρώτα δεν υπάρξει «πράσινο φως» από τον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος ενημέρωσε για τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Γενικού Επιτελείου για την Λιβύη και την εμπλοκή της αμερικανικής βάσης της Σούδας, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής αλλά και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης επεσήμαναν πως τα υπουργεία και τα αρμόδια σώματα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση που θα εκδηλωθεί υπό τη μορφή πολιτικών προσφύγων προς τη χώρα μας.

Πάντως εξερχόμενοι οι υπουργοί δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, με αρκετούς από αυτούς να εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός με την ομιλία του προς αυτούς, ουσιαστικά άφησε όλα τα ενδεχόμενα «ανοικτά» και πως οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις του που θα είναι είτε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είτε δημοψήφισμα.