Το 83,3% των ερωτηθέντων...δεν το φοβόσαστε; δεν πιστεύουν, λέει, ότι θα κάνετε κάτι με τα σκάνδαλα. Τ' ακούσατε;

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος

Προ ημερών, δημοσιεύτηκε μια δημοσκόπηση όπου μεταξύ άλλων αποκάλυπτε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες πιστεύουν ότι πάτε να την...κάνετε με τα σκάνδαλα. Αυτό είναι πολύ κακό και αν δεν το καταλαβαίνετε, κακό του κεφαλιού σας και μην το γελάτε, γιατί όταν θα μας ξαναφωνάξετε σε λίγες ημέρες πάλι για...κούρεμα χειμώνα καιρό, τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστα για εσάς.

Αυτό το σύστημα, "Άσε και βλέπουμε", ΠΑΣΟΚικής έμπνευσης, αλλά και ΝΔουλικής πλέον αποδοχής, μπορεί, στο παρελθόν, να σας βοήθησε, ώστε "να μην γίνετε κακοί με κανένα", αλλά τώρα δεν δουλεύει ποια. Φτάσατε να αναβάλετε μέχρι τον τελικό αγώνα μπάσκετ, μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Ε', πόσο θα πάει! Μας πήρανε είδηση και οι Γερμανοί και ζητάνε, τις τροποποιήσεις που πρέπει να κάνουμε σε βασικές λειτουργίες του κράτους, να τις εντάξουμε, λέει, στις επιταγές του Συντάγματος, ώστε κάποια στιγμή, μετά 5, 10, 20 χρόνια, ή και περισσότερα αφού η Ελλάδα ποτέ δεν πεθάνει, να σταματήσουμε την ζητιανιά και να γίνουμε ένα σύγχρονο και ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος. Και το ζητάνε αυτό γιατί φαίνεται ότι τους διαφεύγει η λεπτομέρεια ότι εμείς εδώ, με τις θεσμοθετημένες (ατύπως μεν, αλλά κατ' έθιμο, υπεράνω Συνταγμάτων) ιδιαιτερότητές μας και το Σύνταγμα, αν θέλουμε, το κάνουμε "σουρωτήρι",  μέσω κατά παραγγελίαν, ερμηνειών "εγκύρων" συνταγματολόγων ή ακόμα και....... μέσω αποφάσεων της Βουλής των Ελλήνων (αθάνατη δεκαετία του '80).

Βέβαια, έτσι που το πάνε κι' αυτοί, οι Γερμανοί, κάποια στιγμή μπορεί να μας ζητήσουν να εντάξουμε στο Σύνταγμα, καθ' υπερβολήν φυσικά, την υποχρέωση να πάψουμε να πετάμε τα σκουπίδια μας στην πόρτα του διπλανού μας (ένα από τα "εθiματα" μας υπεράνω Συνταγμάτων). Τότε, τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς; Θα το δεχθούμε; Ποτέ!!!

Τέλος πάντων, οι Γερμανοί με τους Γερμανούς κι' εμείς με τον "Γερμανός" μας (σκάνδαλο ήταν κι' αυτό και πάει...όπου πάνε και όλα τα εθιμικά, υπεράνω Συνταγμάτων, σκάνδαλά μας). Με τον ΟΣΕ όμως τι θα γίνει; Πριν από ένα χρόνο λέγανε ότι ανοίξανε κάτι "φακέλους" (ξέρω εγώ γιατί βάζω εισαγωγικά) σκανδάλων. Τους θυμίζω για την ιστορία:

 Φάκελος : Ζημιά άνω των 10 εκατ. ευρώ, από την μίσθωση, άνευ μισθώματος (!),βιομηχανικών κτιρίων σε ιδιώτη. Επιπλέον, ο ΟΣΕ θα πληρώσει και τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και άλλα.
Φάκελος : Άλλη ζημιά λόγω μη καταβολής μισθωμάτων, 8 μηνών, για μεγάλο ακίνητο του ΟΣΕ.
Φάκελος : 2006-2008, απευθείας αναθέσεις έργου μεταφοράς, πολύ μεγάλης αξίας έναντι ελαχίστου τιμήματος.
Φάκελος : Μεγάλη ζημιά, πολλών χιλιάδων ευρώ, από την πώληση άχρηστων υλικών σκραπ. Άλλη ποσότητα παρέδιδαν και άλλη, πολύ μικρότερη χρέωναν.
Φάκελος : Παράνομη μεταφορά εμπορευμάτων με τα ”μαύρα, αόρατα”, 14 επιπλέον βαγόνια. Κανείς δεν ξέρει πόσα χρόνια λειτουργούσε αυτή η φάμπρικα και αν δεν γινόταν το ατύχημα στον Μπράλο, ίσως ακόμα να ”δούλευε”.
Φάκελος (κερασάκι στην τούρτα): Δαπάνη 400 χιλ. ευρώ για την μεταφορά όλων των υπηρεσιών του ΟΣΕ στον σιδηρ.σταθμό Θεσσαλονίκης. Θα μου πείτε, μάλλον λογική τιμή ακούγεται για ένα τέτοιο έργο. Ναι, αλλά η μεταφορά…δεν έγινε και τα ευρώ πληρώθηκαν!!! Τι έγινε, τελικά; Ξέρει κενείς;

Ίσως διερωτηθείτε, μα καλά πως γινόντουσαν όλα αυτά χωρίς να τα πάρει κανείς είδηση; Ούτε ο κ. Γενικός ως αρμόδιος και υπεύθυνος; Και καλά αυτός, μπορεί να είχε και άλλες "έννοιες" και δεν προλάβαινε, οι Συνδικαλιστές όμως; Αυτό το άγρυπνο μάτι της προστασίας της ”περιουσίας του λαού”, σαν εκείνους της Ολυμπιακής Αεροπορίας;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Και δύο πληροφορίες της τελευταίας στιγμής: μια για τον ΟΣΕ και μία για τα σκουπίδια. Στον ΟΣΕ, λέει, αποφασίστηκε να γίνουν 1673 μετατάξεις προσωπικού, εκ των οποίων οι 1370 είναι εθελοντικές. Ένα μήνα μετά την σύνταξη των σχετικών καταλόγων και την αποστολή τους στα "συναρμόδια" υπουργεία (Υποδομών, Εσωτερικών, Οικονομικών και του όποιου υπουργείου θα καταλήξουν), δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα μηδέν. Η ΤΡΕΝΟΣΕ εξακολουθεί να πληρώνει για μισθοδοσία 90 εκατ.ευρώ αντί 50 που θα πλήρωνε αν ολοκληρωνόταν η δουλειά. Ε΄και;

Για τα σκουπίδια η είδηση λέει ότι μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) και ΤΕΔΚΛΑ (Τοπική Ένωση Δήμων Ν.Αττικής) έγινε "ημερίδα" σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και έντονες διαμαρτυρίες (αλα Καραϊσκάκη), για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ακούστηκαν και ανέκδοτα. Ένας είπε: "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι κάτοικοι μιας περιοχής (όχι, όχι δεν είπε Κερατέας), να μποϊκοτάρουν και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συμπολιτών μας". Άλλος είπε: "Οι κίνδυνοι που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον (προσέξτε την ευαισθησία του δεύτερου ομιλητή, ενώ ο πρώτος αναφέρει μόνο τον κίνδυνο κατά της ζωής, ο  δεύτερος μιλάει για δημόσια υγεία αλλά και περιβάλλον), όπως για παράδειγμα οι πυρκαγιές που μπορεί να ξεκινήσουν από ένα σκουπιδότοπο ή ακόμη και τα πρόστιμα και οι καταδικαστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν μας φτάνουν οι δικές μας αγωνίες για την ζωή, υγεία και περιβάλλον έχουμε κι' αυτούς να μας το θυμίζουν), μας φέρνουν όλους προ των ευθυνών μας". Ζήτω!

Το καλύτερο με τον Τοτο σας το φύλαξα για το τέλος. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ναι, αυτοί που μαθαίνουν στα παιδιά μας γράμματα και ήθος) έβγαλε μια ανακοίνωση, στις αρχές του 2011 (αντί πίτας για λόγους οικονομίας), που έλεγε: "Οι σχολικοί σύμβουλοι, εφόσον έχουν ως στόχο την ουσιαστική επιμόρφωση των συναδέλφων (προσέξτε λέει: εφόσον έχουν τέτοιο στόχο, γιατί μπορεί να έχουν και άλλο στόχο όπως π.χ. την ψυχαγωγία, σαν τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ), μπορούν να πραγματοποιούν τα σεμινάρια σε εργάσιμες ημέρες και ώρες με βάση την παρούσα νομοθεσία, ώστε να μην παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (μπορούν όμως να παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών, λέω εγώ). Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι (αυτό δα μας έλειπε) σε καμιά περίπτωση να παρακολουθούν σεμινάρια που πραγματοποιούνται εκτός του εργασιακού ωραρίου".

Αυτά και καλό Σαββατοκύριακο. Όσο γίνεται!