Γερμανία:Αναπότρεπτη η αναδιάρθωση του Ελληνικού χρέους

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπότρεπτη», αλλά όχι πριν το 2013, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών,   Αντρέας Σμιτς, σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times.
Όπως γράφει η εφημερίδα,  Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος γερμανικών Τραπεζών (BdB) προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της και προτείνει  στα επικείμενα τεστ αντοχής των τραπεζών   να συμπεριληφθούν και τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Financial Times Deutschland, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι - σε αντίθεση με........ το τεστ του 2010 - θα τεθεί στα σχέδια επί χάρτου και η εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος του ΒdB,  Αντρέας Σμιτς, δήλωσε χθες  στις Βρυξέλλες ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπότρεπτη», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως τα ελληνικά ομόλογα στην αγορά βρίσκονται περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας».

Πάντως δεν περιμένει κάτι τέτοιο πριν το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας του ευρώ.

Ο Σμιτς εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τις τράπεζες μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτιμώντας ότι «δεν θα οδηγούσε σε κατάρρευση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, ούτε μεμονωμένης τράπεζας».


Σύμφωνα με την εφημερίδα  και ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών Institute of International Finance "ΙΙF" απορρίπτει τέτοια συζήτηση. «Προς το παρόν είναι πρόωρο να βγει το συμπέρασμα ότι κάποια χώρα θα χρειαστεί αναδιάρθρωση», είπε ο γενικός διευθυντής του ΙFF Τσαρλς Νταλλάρα στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».