Αέρας Δημοκρατίας με πρώτο λόγο στο στρατό

 Με τον επί 30 χρόνια πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείπει τελικά την εξουσία και να παραδίδει τα «σκήπτρα» στον στρατό έπειτα από 18 ημέρες αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου αλλά και σε όλη την Αίγυπτο πνέει για πρώτη φορά αέρας μεταπολίτευσης, έστω και με «άρωμα» τεθωρακι- σμένων. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δέχτηκαν με ξέφρενους πανηγυρισμούς την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση- η οποία πάντως δεν έγινε από τον ίδιο τον 82χρονο πρώην ηγέτη αλλά από τον, επίσης παραιτηθέντα, «αντιπρόεδρο των 13 ημερών» Ομάρ Σουλεϊμάν.

Την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, ενώ η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε στο «πάγωμα» πιθανών λογαριασμών του ανατραπέντος αιγύπτιου προέδρου σε ελβετικές τράπεζες. Ο Μουμπάρακ «φυγαδεύτηκε» από το πρωί της........ Παρασκευής στην έπαυλή του στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ μαζί με την οικογένειά του.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Μουμπάρακ εξουσιοδοτεί το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβει τις υποθέσεις του κράτους. «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να εγκαταλείψει την προεδρία. Ο Θεός να μας προστατεύει και να μας οδηγεί» είπε χαρακτηριστικά. Αργότερα αξιωματούχος του αιγυπτιακού στρατού επιβεβαίωσε την ανακοίνωση και χαιρέτισε- στρατιωτικά και σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση- «τους μάρτυρες που έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση». Επικεφαλής του Συμβουλίου ορίστηκε ένας ακόμη συνεργάτης του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση προέδρου: ο 75χρονος υπουργός Αμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι.

«Ο λαός έριξε το καθεστώς! » φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης στο Κάιρο, εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας με πυροτεχνήματα, κορναρίσματα και πυροβολισμούς στον αέρα. «Είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα για μία ολόκληρη γενεά. Σε όλους τους μάρτυρες, αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη σε εσάς» είπε ο διαδηλωτής Αλί αλ Ταγιάμπ. Στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές μοίραζαν γλυκά, προσεύχονταν και τραγουδούσαν, κυματίζοντας σημαίες της Αιγύπτου. «Η Αίγυπτος είναι ελεύθερη. Είμαστε σπουδαίος λαός και επιτύχαμε κάτι σπουδαίο. Αυτό είναι το τέλος κάθε δικτάτορα» είπε ένας άλλος διαδηλωτής από την πλατεία Ταχρίρ. «Είναι η σπουδαιότερη ημέρα της ζωής μου. Η χώρα απελευθερώθηκε μετά από δεκαετίες καταπίεσης» δήλωσε ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και εκφραστής της αντιπολίτευσης.

Ομπάμα: «Θα έρθουν δύσκολες μέρες»
«Ο λαός της Αιγύπτου μίλησε, η φωνή του ακούστηκε και η Αίγυπτος δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια» δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου Μουμπάρακ. Ωστόσο προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες μέρες. «Με την αποχώρησή του ο πρόεδρος Μουμπάρακ απάντησε στην επιθυμία του αιγυπτιακού λαού για αλλαγή» προσέθεσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος της μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία. «Θα ακολουθήσουν δύσκολες ημέρες στο μέλλον και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι ο λαός της Αιγύπτου μπορεί να βρει τις απαντήσεις και να το κάνει ειρηνικά, εποικοδομητικά και στο πνεύμα ενότητας που σφυρηλάτησε τις περασμένες εβδομάδες» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, καλώντας τον στρατό να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και να προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.