ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ = τι;;

 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

«Ο σοσιαλισμός είναι κοινωνικήοικονομική και πολιτική θεωρία κατά την οποία η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής αντικαθιστά την ατομική ιδιοκτησία. Ο όρος ιστορικά αφορά ένα πολιτικό κίνημα του 19ου αιώνα, γέννημα των οικονομικοκοινωνικών συνθηκών της βιομηχανικής επανάστασης, και συσχετίζεται στενά με τον όρο Αριστερά.
Οι ιδέες του σοσιαλισμού πρέπει να αναζητηθούν στις απαρχές της Γαλλικής Επανάστασης, στη παράταξη των Ιακωβίνων. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σοσιαλισμού είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής (γαίες, εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις) και η δημιουργία νέων συλλογικών σχέσεων παραγωγής, διανομής των προϊόντων και κατανομής του κοινωνικού πλούτου κάθε κοινωνίας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πολίτη».

Αυτά διαβάζει κανείς αν θέλει να πληροφορηθεί την έννοια του όρου «σοσιαλισμός».
Ο όρος αυτός που μπήκε στη πολιτική ζωή μας  και μας αφιόνισε με τις θολές του ιδέες, όταν μετά από μια περίοδο στρατιωτικής διακυβέρνησης, μιας «χούντας», στην πολιτική σκηνή του τόπου μας ξεφύτρωσε ένα καινούργιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, την 3η του Σεπτέμβρη του 1973, με το σύνθημα «εδώ και τώρα αλλαγή», έχοντας συγκεντρώσει στον περίγυρό του αξιόλογους ανθρώπους και τάζοντας αυτά που ήθελε να ακούσει το........... μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, τον Οκτώβρη του 1981 κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48%.
Τότε ο κόσμος άκουγε «Σοσιαλισμός» και νόμιζε ότι ήταν κάτι σαν πρόσκληση σε γεύμα, κάτι σαν «μαζί θα τα φάμε». Βέβαια το «μαζί» εννοούσε τους «πρασινοημέτερους» αλλά το καταλάβαμε αργά.
Κάποιος απ αυτούς δεν κατάλαβε, και ακόμα νομίζει ότι "μαζί τα φάγαμε".

Διαβάστε τώρα και μερικά ωραία:
- Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας.
- Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.
Ανακοινώνουμε σήμερα την εκκίνηση ενός νέου πολιτικού Κινήματος που πιστεύουμε ότι εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες του απλού Έλληνα, ενός Κινήματος που να ανήκει στον αγρότη, τον εργάτη, το βιοτέχνη, το μισθωτό, τον υπάλληλο, στη θαρραλέα και φωτισμένη νεολαία μας.
- Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού.
Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν.
Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας.
- Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες.
- Έχει ο Λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους.
Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.
- Η σημερινή μας διακήρυξη αποτελεί την πυξίδα που θα καθοδηγεί την πορεία μας προς μια νέα, αναγεννημένη, ανθρώπινη, σοσιαλιστική και δημοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες.
- δ) Εξασφάλιση της ελεύθερης επιστροφής των πολιτικών προσφύγων στην πατρίδα. ε) Εξυγίανση όλου του κρατικού μηχανισμού. στ) Εξάλειψη του παρακράτους και του κομματικού κράτους.
- 11. Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, τότε.
Τώρα ;;;
Τώρα οι αρχικά αξιόλογοι άνθρωποι συνιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, πήδηξαν από το σοσιαλιστικό τρένο στην πρώτη δεξιά στροφή του.
Τώρα μας φέρανε οι εναπομείναντες σοσιαλιστές, του ιδίου κόμματος χρόνια πίσω και από την εποχή της ιδρυτικής του διακήρυξης.
Τώρα, σαν τον διάδοχο του επιχειρηματία που χρεοκοπεί την επιχείρηση που κληρονομεί, ανακαλούνται και διαγράφονται όλες οι παραπάνω δεοντολογικές ρήσεις και γίνονται ακριβώς τα αντίθετα σε όλες τις επαγγελίες που αναφέρονται παραπάνω, και έμεινε μόνο η ταμπέλα στο μαγαζί.
Όμως ο λογότυπος του κόμματος δεν αρμόζει καθόλου από αυτό που ήθελε αρχικά να εκφράσει. Πιο τίμιο θα ήταν να αλλάξει, ή να ανακοινωθεί ότι αλλάζει νόημα. Κάτι σαν «ΠΑ θαμε ΣΟΚ» ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων.
Θα ήταν πιο τίμιο, από το να κλέβετε την ψήφο του λαού εξαπατώντας τον με κάλπικα οράματα και ψεύτικες υποσχέσεις.
Και κάτι τελευταίο:
Καμιά λέξη στην Ιστορία δεν έχει υποστεί τόση παραποίηση, κακοποίηση, διαστρέβλωση, εξευτελισμό όσο η λέξη σοσιαλισμός.
Αυτό που έδινε χαρά και ελπίδες στους απόκληρους και τους καταπιεζόμενους του κόσμου, αυτό το γεμάτο φως και αλήθεια όραμα για μια παγκόσμια κοινότητα χειραφετημένων λαών, αυτό που κάτω από τη Σημαία του αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους χιλιάδες και χιλιάδες προλετάριοι, έγινε σήμερα λάσπη και βούρκος, απάτη, ψέμα, υποκρισία και κάτεργο για τους λαούς.
Άξιος ο μισθός σας.