Ο οδοστρωτήρας του ΔΝΤ

του Δημήτρη Συρμάτση 

Όλο το πρώτο 9μηνο του 2011 θα παρθούν αποφάσεις που δεν είχαν προηγούμενο στη χώρα μας. Συν αυτές του 2010, η Ελλάδα σε περίπου 2 χρόνια θα έχει μεταλλαχτεί σε ένα κράτος με διαφορετικούς κανόνες στην αγορά, με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα από οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα και με την μεγαλύτερη ανεργεία στην Ευρωζώνη.
Η οριζοντιοποίηση των πάντων που επιβάλλει με τις ευλογίες της Ευρωζώνης και των δανειστών μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχουν σοκάρει την κοινωνία. Είναι να αναρωτιέσαι πολλές φορές, τι χειρότερο θα σου έκανε ο Καραμανλής ή, για τους πιο παραδοσιακούς, η «Δεξιά» ;
Προσπαθούν να περάσουν με τη μορφή του κατεπείγοντος, αποφάσεις που θα ακολουθήσουν την χώρα για καμιά 30-40 χρόνια. Και αυτό με την επιβολή (;) του ΔΝΤ. Τρία και τέσσερα νομοσχέδια μαζί, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση χωρίς καμία υποχώρηση προς τα αιτήματα των......... εργαζομένων, μόνο μικροαλλαγές στα άθρα που «ενοχλούν» ορισμένη μερίδα βουλευτών.
Όπως έχω ξαναγράψει και παλιότερα, ο κόσμος έχει βουλιάξει στον καναπέ του και από τα χαστούκια που τρώει δεν λέει να ξεζαλιστεί. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσει, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά. Δίπλα μου, ορισμένοι αναρωτιούνται «Και τι να κάνω ; Πως να αντιδράσω; ».
Η απεργία έχει χάσει την δυναμή της, το ίδιο και το συνδικαλιστικό κίνημα. Και την έχασαν από μέσα, από την κακή διαχείριση της δικής τους εξουσίας και όχι από τις εκάστοτε κακές κυβερνήσεις ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Όταν ο πρόεδρος κάθε συνδικάτου δούλευε τις λιγότερες ώρες, εκκολαπτόταν στον κομματικό σωλήνα κ.ο.κ. δεν έφταιγε κανένας άλλος πέρα από τον ίδιον και το σύστημα που ήταν υπόδουλος.
Οι πορείες, οι διαδηλώσεις οι φωνές, δεν ακούγονται. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν πια. Θα φωνάξεις, θα εξαγριωθείς, θα ζητήσεις επιτακτικά το δίκιο σου και αντ΄αυτού θα σου πετάξουν δακρυγόνο, θα σε προπηλακίσουν θα σχηματίσουν το δικό τους «πεδίο μάχης» και για ακόμη μια φορά, θα χαθεί το δάσος για να ασχοληθούμε με το δέντρο.
Καθώς οι εικόνες βίας και καταστροφής, φέρνουν τηλεθέαση, διαφημίσεις, χρήματα αλλά το κυριότερο σε βουλιάζουν ακόμα πιο πολύ στον καναπέ. Και αυτό θέλουν...
Όλα  φαντάζουν σάπια σε αυτή τη χώρα. Και πάνω τους περνάει ο οδοστρωτήρας του ΔΝΤ και μας ισοπεδώνει. Όμως το απόστημα θα φύγει ;;;