Economist : Από την ελλάδα θα αρχίσει η αναδιάρθρωση των χωρών της Ευρωπαικής περιφέρειας

Την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας σε πρώτη φάση και πιθανόν της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας θεωρεί ως την καλύτερη λύση ο Economist, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ώρα για το σχέδιο B': η στρατηγική διάσωσης της Ευρωζώνης δεν λειτουργεί. Είναι ώρα για τις υπερχρεωμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους».Σύμφωνα με το περιοδικό, η στρατηγική που εφάρμοσε η Ευρώπη για να ηρεμήσει τις αγορές και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό τείχος μεταξύ της περιφέρειας της και του κέντρου της Ευρωζώνης αποτυγχάνει.

«Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί και η κρίση επεκτείνεται. Το "Σχέδιο Α'", το οποίο βασίστηκε στην αναβολή της αναδιάρθρωσης των χωρών με προβλήματα χρέους άξιζε την προσπάθεια, καθώς........ εξασφάλισε χρόνο. Αλλά δεν λειτουργεί πλέον», υπογραμμίζεται.

«Η αναδιάρθρωση είναι τώρα πιο ξεκάθαρα ανεκτή από ότι ήταν το περασμένο έτος. Είναι επίσης φθηνότερη για όλους από ότι θα είναι σε μερικά χρόνια. Συνεπώς, χρειάζεται ένα "Σχέδιο Β'"», προστίθεται.

Σύμφωνα με τον Economist, το μη χείρον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αρχικά στην Ελλάδα και ενδεχομένως αργότερα στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Η Ισπανία έχει βαθιά προβλήματα, αλλά ακόμη και με ένα μεγάλο σχέδιο στήριξης των τραπεζών θα μπορέσει να φθάσει το δημόσιο χρέος της σε διατηρήσιμα επίπεδα. Η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν μεγάλα προβλήματα χρέους, αλλά ταυτόχρονα επαρκείς αποταμιεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι προϋπολογισμοί τους είναι πιο κοντά στο πλεόνασμα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Συνεπώς, υπάρχει μία εύλογη πιθανότητα ότι, αν γίνει σωστός χειρισμός, οι χρεοκοπίες θα εριοριστούν στις τρεις μικρές περιφερειακές οικονομίες», καταλήγει το άρθρο του Economist.