Όλο το παρασκήνιο της Νομικής- “Αλά καρτ” η άρση του ασύλου

Αντιμέτωπη με τις πολιτικές πρωτοβουλίες τον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για τρεις ημέρες η κυβέρνηση, εξ΄ αφορμής των γεγονότων της νομικής. Μετά από την κατάληψη της; σχολής από τους λαθρομετανάστες οι οποίοι ανενόχλητοι έφτασαν με καράβι από την Κρήτη και “ταμπουρώθηκαν” με υποστηρικτές δυνάμεις του κοινοβουλίου, της ακαδημαϊκής κοινότητας (μεμονωμένα) καθώς και μερικών φοιτητικών παρατάξεων στη οδό Σόλωνος προκαλώντας στην εικόνα της χώρας παγκοσμίως αρνητικά σχόλια.
Η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο : στην απομάκρυνση των μεταναστών με οποιοδήποτε μέσω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, με ειρηνικό ή βίαιο τρόπο και από την άλλη, την οργή του κόσμου για το πόσο εύκολα μια ομάδα μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής έκανε μπάχαλο τη χώρα.
Η πολιτική ηγεσία των υπουργείων παιδείας και προστασίας του πολίτη παρά τις πιέσεις που άσκησαν στις πρυτανικές αρχές, δεν κατάφεραν αμέσως να εξομαλύνουν την κατάσταση και αφού πρώτα ο κόσμος έφτασε στο χτένι, ύστερα αποφάσισαν να δράσουν αίροντας το άσυλο από τον Πανεπιστημιακό χώρο. Το ερώτημα που τίθεται είναι ..........
ένα: χρειαζόταν να γίνει όλο αυτό και να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε; Πολλοί πολίτες αναρωτιούνται γιατί ο αρμόδιος υπουργός δεν σταμάτησε από την αρχή την μεταφορά των μεταναστών προς την Αθήνα, έστω και στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Παπουτσής διατείνεται ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί χρειαζόταν πριν απ' όλα ένταλμα εισαγγελέα για να επιχειρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις το μπλοκάρισμα τους πριν ακόμη ξεκινήσουν. Ο κόσμος όμως εδώ πιστεύει το αντίθετο. Ότι η πολιτεία φέρθηκε με το γάντι στους μετανάστες και με μεγάλη ευγένεια, κάτι ίσως που δεν θα έπρεπε.
Ο Παπουτσής αντίθετος με τη βία όπως ήθελαν άλλοι υπουργοί
Η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, πολλές φορές αυτές τις ημέρες συνομιλούσε από τη μία με τις πρυτανικές αρχές και από την άλλη με τον κ. Παπουτσή και οι δύο εκλέγονται βουλευτές στην Α' Αθήνας, ασκώντας πιέσεις στους μεν και συνεννόηση δε, με τον αρμόδιο υπουργό που επ' ουδενί δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει βία για να εκκενώσει τους 287 νεαρούς μετανάστες από τη νομική ρίχνοντας στην ουσία το μπαλάκι στη πρυτανεία για να άρει το άσυλο. Ο υπουργός προστασίας του πολίτη που διαθέτει δημοκρατικές ευαισθησίες δεν ήθελε την άσκηση βίας, όπως εξήγησε και στον πρωθυπουργό που συνομίλησε εχθές αργά το βράδυ γιατί καταλάβαινε το κίνδυνο της γενίκευσης των επεισοδίων σε αντίθεση με κάποια άλλα μέλη της κυβέρνησης που από την αρχή πίεζαν για αστυνομικές εκκαθαρίσεις αρνούμενοι να καταλάβουν τις συνέπειες που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε μια τέτοια κατάληξη.
Έτσι μπορεί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σε ομηρία του πανεπιστημίου από τους μετανάστες τους οποίους χρησιμοποίησαν απόλυτα για να κάνουν το παιχνίδι τους οι κ.κ. Αλαβάνος, Δρίτσας και λοιπές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά αποφύγαμε τα ακραία . Και όταν πλέον έφτασε η στιγμή ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί δεν μπορούσε άλλο να συνεχιστεί η κατάσταση, τότε μόνο η αριστερά έκανε πίσω απομονώνοντας στην ουσία τους ίδιους που χρησιμοποίησε νωρίτερα για να κάνει το κομμάτι της.
Η ανησυχία του Παπανδρέου και ο ρόλος του Ραγκούση
Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε όλες τις εξελίξεις από μακριά. Από το παγωμένο Νταβός της Ελβετίας που μετείχε στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ. Στη δεκάωρη σχεδόν σύσκεψη υπό τον υπουργό εσωτερικών Γ. Ραγκούση στην οποία μετείχαν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Παπανδρέου συνομιλούσε τακτικά με την στενή του συνεργάτιδα Ρεγγίνα Βάρτζελη και ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις μέχρι να λήξει η κατάληψη της νομικής που κόστισε στην εικόνα της χώρας. Ο υπουργός εσωτερικών στην μαραθώνια σύσκεψη έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα και συνομίλησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που νωρίτερα είχαν ταχθεί κατά του ασύλου και με συνδυασμένες κινήσεις ώστε να μην υπάρξει γενική αντίδραση των μεταναστών που ζούνε στην Αθήνα και υπάρξουν συμπλοκές με ομάδες αριστεριστών ή μέλη της χρυσής αυγής, πέτυχαν λίγο μετά της τρεις τα ξημερώματα να αδειάσει το κτίριο και να μεταφερθούν οι αλλοδαποί σε άλλο που είχε επιλεγεί . Παράλληλα ο υπουργός προστασίας του πολίτη κάλεσε στο γραφείο του, τους εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων τους οποίους και κάλεσε να συμβάλουν στη επίλυση της κρίσης.
Ο ειδικός ρόλος του Πεταλωτή
Και ενώ γινόντουσαν όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, έκανε γύρω τηλεφωνικών επαφών με στελέχη και διευθυντές μέσων ενημέρωσης, τηλεοράσεων κυρίως με αίτημα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, όπως και έγινε διότι όπως τους εξηγούσε, η κατάσταση ήταν έκρυθμη και η αντιμετώπιση του προβλήματος εξαιρετικά δύσκολη. Σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωνε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός δεν αφορά όλους τους μετανάστες που ζούνε στο κέντρο της Αθήνας, και πως αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν θετικά, υπάρχει το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γινόταν η επιχείρηση της αστυνομίας. Να σημειώσουμε, ότι και ο κ. Παπουτσής και ο αρχηγός της ΕΛ.ΛΑΣ ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι με την κάθε είδους βία.
Φόβοι ότι θα επενδύσουν στο πρόβλημα της μετανάστευσης
Στο νεοκλασικό κτίριο που μεταφέρθηκαν οι μετανάστες, θα παραμείνουν για 15 ημέρες παρ' ότι η κυβέρνηση αποκλείει κάθε είδους νομιμοποίησή τους αλλά την ίδια ώρα φοβούνται οι αστυνομικές αρχές πως στο διάστημα αυτό που θα ακολουθήσει μέχρι τότε, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να εξαφανιστούν σιγά, σιγά και να χαθούν μέσα στο πλήθος. Παρ' ότι βέβαια ο χώρος που διαμένουν φυλάσσεται τυπικά από αστυνομικούς. Ωστόσο κάποιοι ποιο έμπειροι μέσα στη κυβέρνηση, πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι αν εξαφανιστούν, αλλά αν τελικά παραμείνουν εκεί στο κτίριο οι μετανάστες και με την υποστήριξη και άλλων μεταναστευτικών οργανώσεων που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσουν και να επενδύσουν στο πρόβλημα της μετανάστευσης δημιουργώντας εκ νέου προβλήματα. Η πρώτη λύση ήταν αρχικά να μεταφερθούν όλοι αυτοί στο ελληνικό στις εγκαταστάσεις των πρώην αμερικανικών βάσεων ή στο ξενοδοχείο Εσπέρια που είναι κλειστό. Τελικά επιλέγει η λύση του κέντρου της Αθήνας με κάθε ενδεχόμενο για τα παραπάνω ανοικτό.
Το πολιτικό συμπέρασμα του θρίλερ και η κατάργηση του ασύλου αλά καρτ
Από το δραματικό θρίλερ των τελευταίων ημερών και τις κινήσεις που έγιναν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, προκύπτουν μερικά συμπεράσματα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε με ψυχραιμία, ηρεμία και αναίμακτα την υπόθεση, δεν εμφανίστηκε με δεξιά αντανακλαστικά και το σπουδαιότερο, κατάφερε να μην ταυτιστεί ούτε με τη Ν.Δ που ζητούσε κατάργηση του ασύλου, ούτε με την αριστερά. Απέκτησε ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τις από εδώ και πέρα παρόμοιες περιπτώσεις. Να καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο αλά καρτ, κάθε φορά που θα συμβαίνουν ανάλογες περιπτώσεις.
newpost