Στη Χάγη η Ελλάδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Ελλάδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά απο απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, τη στιγμή που η προθεσμία προσφυγής για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου έληγε στις 14 Ιανουαρίου. Η χώρα μας θα ασκήσει το δικαίωμα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την εκκρεμή διαφορά μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας για τη σφαγή του Διστόμου.
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την σοβαρότητα και σημασία αυτού του θέματος καθώς και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατα την εισήγησή του  στο Υπουργίκο Συμβούλιο.
Ηθικοί, νομικοί και πολιτικοί λόγοι καθώς και ζητήματα "υψίστης εθνικής σημασίας και συμφέροντα της χώρας" οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Έλληνες διεθνολόγοι και  ..........ξένοι εμπειρογνώμονες από το Δικαστήριο της Χάγης προετοίμασαν τη διαδικασία της παρέμβασης.
Πάνω απο 70 δισ. ευρώ οι οφειλές της Γερμανίας
Συνολικά, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε σημερινή αξία, ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, ενώ εκρεμμεί και η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία  και τους αρχαιολογικούς  χώρους. 
Αμέσως μετά τη λήξη του  Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η  ελληνική κυβέρνηση υπολόγισε ότι οι υλικές καταστροφές άγγιξαν τα 10.500.000.000 (της τότε εποχής) δολάρια.
Το ποσό αυτό περιελάμβανε κυρίως τις φθορές των υποδομών: βομβαρδισμένα κτίρια από τον ελληνοϊταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο, ανατινάξεις λιμενικών εγκαταστάσεων, γεφυρών, σιδηροδρομικών σταθμών και σιδηροτροχιών, οδοστρωμάτων, δημοσίων κτιρίων κλπ. κατά τη γερμανική υποχώρηση.
Το συμβούλιο των νικητριών δυνάμεων ωστόσο,  εκτίμησε ότι οι διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς ήταν υπερβολικές και μείωσε το ύψος του ποσού στα 3.400.000.000 δολάρια.
Σημειώνεται ότι Ιταλία και η Βουλγαρία υποχρεώθηκαν να καταβάλουν αποζημιώσεις στην Ελλάδα αφού «προσκλήθηκαν» απο τους  Γερμανούς να «συγκαταλάβουν» την Ελλάδα το 1941.