Στο αντάρτικο και η ΠΑΣΚΕ

Διακριτικές αποστάσεις από τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ κρατά η κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου από τη μία πλευρά αναγνωρίζουν ότι η κλιμάκωση της ρητορικής τους, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλου, που τον έθεσε σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, δυναμιτίζει το κλίμα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, εκτιμούν ότι η έκρηξη των συνδικαλιστών ίσως λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στη συσσωρευμένη αγανάκτηση των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν προς το παρόν δεν θα υπάρξει άλλη αντίδραση πέραν της προτροπής του κυβερνητικού εκπροσώπου να κάνουν όλοι το πατριωτικό τους καθήκον για τη σωτηρία της χώρας.

Την ώρα που κλιμακώνεται η κόντρα των συνδικάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς, 102 συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία αποκηρύσσουν την κυβερνητική πολιτική. Οι συνδικαλιστές ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στην οικονομική πολιτική που υπαγορεύει το μνημόνιο και δηλώνουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που λαμβάνονται για μισθούς, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα.

«Τα μέτρα είναι σκληρά, άδικα και αντικοινωνικά» τόνισε σε.......... συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του με το μνημόνιο, «παρ΄ ότι», όπως είπε, «αντιλαμβάνομαι την κρίση δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι η ασκούμενη πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες του ΠαΣοΚ, ενώ αναφερόμενος στην «αντιμνημονιακή θέση» της Νέας Δημοκρατίας την κατηγόρησε για «φαρισαϊσμό». Σχολιάζοντας τη στάση των αριστερών κομμάτων ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «κινούνται μεταξύ της σύγχυσης και της αμηχανίας» .

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγόπουλος έκανε δηλώσεις υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων τα οποία χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτο θεσμό».

Τάχθηκε κατά της συμφωνίας στην επιχείρηση ΝΕΟΓΑΛ και χαρακτήρισε συνδικαλιστές εντός εισαγωγικών όσους την υπέγραψαν, ενώ επανέλαβε τη ριζική αντίθεση της ΓΣΕΕ στις επιχειρησιακές συμβάσεις τονίζοντας ότι όποιος «επιλήσμων συνδικαλιστής» προχωρήσει σε ανάλογη συμφωνία «θα μας βρει απέναντί του».

Τέλος, για το ενδεχόμενο επιβολής νέων σκληρών μέτρων με πίεση από την τρόικα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των δυνάμεων του κεφαλαίου».
«Η ΠΑΣΚΕ» σχολίασε ο κ. Πεταλωτής «είναι μια συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων και ως τέτοια έχει δικαίωμα να κρίνει και να έχει τις απόψεις της». Και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει να κάνει μια σημαντικότατη δουλειά και υπηρετεί το εθνικό χρέος και τον πατριωτισμό που είναι η σωτηρία της χώρας.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές και να σώσουμε τη χώρα» δήλωσε. «Από εκεί και πέρα καθένας το αντιλαμβάνεται όπως νομίζει» επεσήμανε.

Εκτίμησε ωστόσο ότι στην προσπάθεια αυτή είναι επόμενο πως θα υπάρχουν κραδασμοί, ενστάσεις και αντιρρήσεις για πολλούς λόγους. «Εμείς επιτελούμε τους στόχους μας και δεν πέρασε μία μέρα να μην παλεύουμε με τα μεγάλα προβλήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.