Θα συμπαρασύρει η ελληνική κρίση και την Κύπρο;

«Το μικρό νησί με τις μεγάλες τράπεζες», γράφει για την Κύπρο και το τραπεζικό της σύστημα ο Γκερντ Χέλερ σε άλλο άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Όταν το 2008 η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη ήταν μια χώρα - υπόδειγμα στα οικονομικά της. Ο προϋπολογισμός της είχε πλεόνασμα 3,4% και το δημόσιο χρέος της έφθανε το 58,3% του ΑΕΠ, δηλαδή δεν ξεπερνούσε το όριο του 60% που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Και όμως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εξελιχθεί σε προβληματική περίπτωση, επειδή η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα συνδέεται στενά με τον μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης, την Ελλάδα. Οι συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχεδόν δυόμισι φορές υψηλότερες από τη συνολική οικονομική απόδοση της .........Κύπρου, ενώ το 22% των εξαγωγών της έχουν επίσης αποδέκτη την Ελλάδα.»

«Οι κυπριακές τράπεζες επωφελούνται βεβαίως από την ελληνική κρίση, εφ΄όσον μόνον φέτος μεταφέρθηκαν ελληνικά κεφάλαια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στην Κύπρο. Όμως αυτό μπορεί γρήγορα να αλλάξει, εάν η Κύπρος παρασυρθεί στη δίνη της ελληνικής κρίσης. Πέραν τούτου οι κυπριακές τράπεζες έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι αξία θα έχουν αυτά τα ομόλογα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ουδείς γνωρίζει.

Επιπλέον οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν με πραγματική ανησυχία τη στενή σύνδεση της κυπριακής οικονομίας με την ελληνική. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον προηγούμενο μήνα ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία Α από την Α+, δηλαδή η χώρα εξακολουθεί ακόμη να ανήκει στην κατηγορία των αξιόπιστων, αλλά στην ευρωζώνη ταξινομείται πλέον μετά την Ιταλία και την Σλοβακία.»
DW