Αυστρία - Η Ελληνίδα αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, θα είναι στο πλευρό των προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας

Θα προσφέρει όλα όσα μπορεί στις προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας, τονίζει η Ελληνίδα νέα αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια τοπική κυβερνήτης της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, χαρακτηρίζοντας την ανάληψη του υψηλού αυτού αξιώματος ιστορική στιγμή και μήνυμα ελπίδας για τους Πρασίνους αλλά και υπόθεση βαθιάς προσωπικής συγκίνησης για την ίδια.
Από τη νέα της θέση, θα υπάρξει οπωσδήποτε στενότερη συνεργασία και η ίδια θα προσφέρει ό,τι μπορεί στις προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας και θα το κάνει με μεγάλη χαρά όπως το έκανε και τα τελευταία χρόνια, αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Βασιλάκου.
Η Ελληνίδα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης υπέγραψε προχθές με τον, από το 1994, Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη στην πόλη και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, τη συμφωνία συνασπισμού, που επισφραγίζει την κυβερνητική συνεργασία στην αυστριακή πρωτεύουσα Σοσιαλδημοκρατών και....... Πρασίνων για τα προσεχή πέντε χρόνια.
Την κ. Βασιλάκου γεμίζει, όπως λέει, με αισιοδοξία το γεγονός ότι έπειτα από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα επανέρχονται στην ηγεσία των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προοδευτικές δυνάμεις, στων οποίων τους συνδυασμούς συνεργάζονται Οικολόγοι και στις δυνάμεις αυτές η ίδια εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους, στο πλαίσιο του οποίου αισιοδοξεί να υπάρξει εφαρμογή μιας στροφής προς την Οικολογία.
Και τούτο, γιατί είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα χρειάζεται «απελπισμένα» στροφή προς την Οικολογία μέσα στα προσεχή χρόνια, όχι μόνον στο πολιτικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της καθημερινότητας, καθώς «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά οικολογικά προβλήματα, θα έλεγα με θέματα οικολογικής καταστροφής και αυτό σημαίνει ότι όλοι μας, όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα αυτά, πρέπει να προσφέρουμε όπως μπορούμε».
Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιέννη, η κ. Βασιλάκου χαρακτηρίζει ως «ιστορική στιγμή» για τους Πράσινους της αυστριακής πρωτεύουσας την ανάληψη της αντιδημαρχίας στη Βιέννη στο πλαίσιο τής, για πρώτη φορά στην ιστορία, συνεργασίας στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες, γιατί σημαίνει πως όλα αυτά για τα οποία οι Πράσινοι αγωνίζονταν τα τελευταία χρόνια μπορούν πλέον να γίνουν πραγματικότητα στα επόμενα χρόνια.
Σημαίνει ακόμη ότι θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν οικολογικά θέματα, ότι θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην προστασία του κλίματος, αλλά επίσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καθημερινή καταπολέμηση του ρατσισμού, ενώ συγχρόνως δίνεται ένα μήνυμα το οποίο θα ακουστεί όχι μόνον μέσα στην Αυστρία αλλά και πέρα από τα σύνορά της.
Επιπλέον, για τους Πράσινους ολόκληρης της Αυστρίας αποτελεί μήνυμα ελπίδας, γιατί στα επόμενα χρόνια θα προετοιμαστούν για τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του 2013, όταν η κ. Βασιλάκου ευελπιστεί σε ένα καλό αποτέλεσμα και ίσως και σε μια κυβερνητική συνεργασία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.
Η ίδια εύχεται και στοχεύει η συμμετοχή των Πρασίνων στη διακυβέρνηση της Βιέννης να αφήσει τα ίχνη της στην εξέλιξη και στην εικόνα της Βιέννης τα προσεχή πέντε χρόνια. Από μια ματιά στο κυβερνητικό πρόγραμμα διαπιστώνεται ότι έχουν παρθεί μια σειρά σημαντικές αποφάσεις στο θέμα της κυκλοφορίας με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων κατά το ένα τρίτο, την αύξηση του ποσοστού της διακίνησης με τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο 40% και το διπλασιασμό του ποσοστού των ποδηλατιστών.
Αξιοσημείωτο και φιλόδοξο, θεωρεί η κ. Βασιλάκου επίσης το πρόγραμμα προστασίας του κλίματος και των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο να προχωρήσει η Βιέννη στην απεξάρτησή της από τις πανάκριβες εισαγωγές ενέργειας και όλα αυτά σημαίνουν και μια στροφή προς την Πράσινη Οικονομία, η οποία, κατά τη γνώμη της, είναι και το βασικό ζητούμενο για όλες τις μητροπόλεις της Ευρώπης τα προσεχή χρόνια.
Όπως τονίζει η Μαρία Βασιλάκου, η ανάληψη της νέας της θέσης είναι για την ίδια, ως Ελληνίδα, μια πολύ συγκινητική στιγμή, γιατί δεν ξέχασε ποτέ την ημέρα που πριν από 24 χρόνια πρωτοέφθασε με το τρένο στο Νότιο Σταθμό της Βιέννης με μια μικρή μαύρη δερμάτινη βαλίτσα στο χέρι.
«Και οπωσδήποτε, όταν κανείς έχει αγωνιστεί για να βρει μια νέα πατρίδα, σε ένα νέο τόπο, εγώ λέω ότι πολλές φορές αυτά για τα οποία παλέψαμε, αυτά που δεν τα βρήκαμε αλλά για τα οποία παλέψαμε, αυτά τα αγαπάμε διπλά», συμπληρώνει η Ελληνίδα νέα αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, για να κλείσει τη συνομιλία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επαναλαμβάνοντας πως και φυσικά για την ίδια είναι «μια πάρα πολύ ιδιαίτερη στιγμή», που ίσως ακόμη δεν την έχει πλήρως συνειδητοποιήσει.