Πρέπει να γίνουμε όλοι Ιρλανδοί!

Γράφει ο Καφενόβιος

Η μία μετά την άλλη κατακρημνίζονται οι χώρες της ευρωζώνης. Πρώτη έσυρε τον  «χορό του Ζαλόγγου» η Ελλάδα. Πάει τώρα και η Ιρλανδία. Ξοφλημένη θεωρείται και η Πορτογαλία, ενώ έντονα συζητείται η επερχόμενη, όπως εκτιμάται, καταβαράθρωση και της Ισπανίας.
Τι θα γίνει αν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου υπαχθούν σε καθεστώς απώλειας της οικονομικής τους ανεξαρτησίας και κυριαρχίας μέσω Μνημονίων και στη συνέχεια περιπέσουν στο νέο καθεστώς της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» που ετοιμάζει το Βερολίνο για να το περάσει σε δεκαπέντε μέρες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ;
«Να μάθουμε να ζούμε με περισσότερη δουλειά και λιγότερα λεφτά», λέει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, όταν ρωτήθηκε για την οικονομική κρίση και το τι πρέπει να κάνουν σήμερα οι λαοί. Παρέπεμψε στον θατσερισμό της δεκαετίας του '80. Τότε η Θάτσερ μιλούσε για την κοινωνία των 2/3, στους οποίους συμπεριελάμβανε όσους είχαν εξασφαλισμένη εργασία, τους εντός των τειχών. Το 1/3 συνωστιζόταν στα ταμεία κοινωνικής ελεημοσύνης. Τώρα λείπουν κι αυτά!
Στις μέρες μας πραγματοποιείται η μεγάλη αντίστροφη αναδιανομή: Το 1/3 εντός των τειχών, με διάφορες διαβαθμίσεις, τα 2/3 εκτός, με τους νέους να «συνηθίζουν» στο καθεστώς της επισφαλούς εργασίας, εναλλάξ με την ανεργία.
Αν η Ιρλανδία αντισταθεί, αν η............ Ελλάδα, που δέχεται την σκληρότερη επίθεση που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, εκραγεί από την αγριότητα με την οποία της συμπεριφέρονται, αδιαφορώντας για την πραγματική αξία και σημασία της στον ευρωπαϊκό χώρο, κανείς δεν ξέρει τη δυναμική των πραγμάτων.
Κοινωνικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να αντιδράσουν, ασφαλώς υπάρχουν. Στην Ιρλανδία τουλάχιστον αυτό είναι φανερό. Εδώ όμως τα πράγματα είναι ακόμα θολά γιατί δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ώριμες, ενωμένες και ικανές να εμπνεύσουν και να ηγηθούν.
Τελικά, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνουμε όλοι Ιρλανδοί! Και οι Ελληνες και οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί και οι Ιταλοί. Ολοι!!!