Μετά την ψήφο της Κυριακής έρχεται ο νέος Αρμαγεδδών!!!

Γράφει ο Καφενόβιος

Η Τρόικα καταφθάνει την επαύριο των εκλογών για να «τακτοποιήσει» την απόκλιση των περίπου 6 δισεκ. ευρώ, που διαπιστώνεται στο έλλειμμα του 2009.
Ο κόσμος τόχει τούμπανο κι αυτοί (οι κυβερνώντες) κρυφό καμάρι…Γνωρίζουν ότι ουδείς πιστεύει πως δεν θα πάρουν νέα μέτρα κι όμως το λένε!...
Ηδη, διόλου συμπτωματικά, μετά την ψήφο μας, την περασμένη Κυριακή ο Γιουνκέρ έτρεξε να προαναγγείλει τους νέους λογαριασμούς που μας έρχονται. Σχεδόν ταυτόχρονα ο πρώην αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος τελεί χρέη άμισθου συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε σχετικά …απλή την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι, τώρα έρχονται τα δύσκολα!
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, θα επαναφέρουν, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ένταση, προτάσεις για ............σκληρά διαρθρωτικά μέτρα που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν ήδη για ένα νέο «αναθεωρημένο» Μνημόνιο που θα περιλαμβάνει νέο πακέτο μέτρων, με εστίαση σε: Δραστική περικοπή των δαπανών στις ΔΕΚΟ, που θα ξεπεράσει και τα 2 δισ. ευρώ. Κι επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών καλύπτουν οι μισθολογικές δαπάνες, όπως άλλωστε επανειλημμένως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, θεωρείται αναπόφευκτη η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Θα συνοδευτεί από καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Δεν απουσιάζουν και οι «σκληροπυρηνικοί» που συστήνουν να προχωρήσουν ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων.
Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα εργασιακά, στο οποίο προβλέπεται: Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας, με τη χρήση «ευέλικτων» ωραρίων για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετη αμοιβή για τον εργαζόμενο καθώς και στους μισθούς, με καταβολή χαμηλότερων μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις.
Περικοπές αποδοχών και στον δημόσιο τομέα, μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου. Δραστική μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία κυρίως μέσω του περιορισμού της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, που μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 δισ. ευρώ το 2011. Και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δεχτεί νέο πλήγμα.
Από το πακέτο μέτρων δεν θα απουσιάζουν και οι φόροι, που θα αφορούν αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 12-13% με μετάταξη των πολυτελών προϊόντων στο 23% και των τροφίμων στο 6-6,5%, καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τσιγάρα και ποτά. Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο για το φθινόπωρο του 2011.