Πολιτικά ναρκοπέδια στην οικονομία

Πρόβλημα πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης του νέου προϋπολογισμού διαπιστώνουν υπουργοί της κυβέρνησης, μία ημέρα μετά την κατάθεσή του στη Βουλή και μερικές εβδομάδες πριν από την ψήφισή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ηδη από την προχθεσινή παρουσίαση του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράστηκε η αγωνία για το πώς θα περάσουν κάποιες προβλέψεις του, όχι μόνο προς πολίτες, αλλά και προς μεγάλη μερίδα της ΚΟ του ΠαΣοΚ, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει το σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η συζήτηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος είπε ότι στο εξής θα πρέπει να αποφεύγεται ο όρος «μέτρα», γιατί έχει αρνητική χροιά, και θα πρέπει να γίνεται λόγος για «πολιτικές αποφάσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο θα ενταχθεί και η- κατ΄ αρχάς επικοινωνιακού χαρακτήρα- προσπάθεια συνεννόησης με την...... αντιπολίτευση, προκειμένου η συζήτηση για τον προϋπολογισμό να μη διεξαχθεί σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, αλλά σε ηπιότερο κλίμα.

Στον πυρήνα του προβληματισμού όμως πολλών στελεχών της κυβέρνησης βρίσκονται συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη από το κείμενο και το σχέδιο που έχει καταθέσει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ευχές που μοιάζουν με κατάρες ΔΕΚΟ (εξυγίανση- απολύσεις)
Κατ΄ αρχάς αυτό που οδηγεί πολλούς υπουργούς και βουλευτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι το ανοιχτό ζήτημα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ ή της ανεργίας που θα προκύψει από τη λήξη χιλιάδων συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης παραμένουν απροσδιόριστες και κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρούν ότι αυτό γίνεται σκοπίμως, για δύο λόγους: πρώτον, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις αυτή τη στιγμή και, δεύτερον, για να υπάρχει περιθώριο «υποχώρησης» της κυβέρνησης σε περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα πιέσεων της τρόικας στις αρχές του έτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα που πανικοβάλλει πολλούς έγκειται στο ότι ένα μεγάλο τμήμα της ήδη δοκιμαζόμενης εκλογικής βάσης του ΠαΣοΚ βρίσκεται στις ΔΕΚΟ, πολλές από τις οποίες θα καταργηθούν/συγχωνευθούν, με αποτέλεσμα- στην καλύτερη περίπτωση- τη μείωση των αποδοχών.

Φοροδιαφυγή
Το έτερο ζήτημα που προβληματίζει πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού στον τομέα των εσόδων, που παραμένουν σε επίπεδο ευχών. «Το θέμα της φοροδιαφυγής αποτελούσε και πέρυσι έναν φιλόδοξο στόχο και σε αυτό ακριβώς το σημείο πέσαμε έξω» λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας την αγωνία τους για την κρισιμότητα των οικονομικών πολιτικών του 2011.

Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας
Το θέμα της εξυγίανσης του τομέα της... Υγείας είναι επίσης ένα από τα ευαίσθητα σημεία, τα οποία αναμένεται να έχουν και πολιτικές επιπτώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύονται από κάποιους και οι πρόσφατες αλλεπάλληλες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος περιγράφει τον ρόλο του λέγοντας ότι είναι περισσότερο λογιστής και λιγότερο υπουργός.

Περίμεναν καλύτερη «υποδοχή» από τα ΜΜΕ
Πάντως η κύρια ανησυχία της κυβέρνησης μέχρι στιγμής εντοπίζεται στο επικοινωνιακό σκέλος. Σε σύσκεψη της ομάδας κεντρικού σχεδιασμού που έγινε χθες εκφράστηκε η άποψη πως ο προϋπολογισμός δεν πέρασε θετικά στα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν τόσες περικοπές όσες αναμένονταν. Αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα την κυβέρνηση ήταν το αλαλούμ που δημιουργήθηκε μεταξύ υπουργών (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης δεν γνώριζε πως έχει ληφθεί και ανακοινωθεί απόφαση από τον κ. Παπακωνσταντίνου για αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καταναλωτικά αγαθά). Κατόπιν αυτών, εντός των ημερών αναμένεται να υιοθετηθεί ένα βελτιωμένο μοντέλο επικοινωνιακού συντονισμού προς αποφυγήν «ατυχημάτων».
ΒΗΜΑ