Τριπλή ανάσα για την οικονομία

Η επιβεβαίωση από τoν γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντοµινίκ Στρος-Καν ότι εξετάζεται η παράταση του χρόνουαποπληρωµής του δανείου της τρόικας, η υποχώρηση των spreads κατά 51 ακόµη µονάδες και η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του µετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προσέφεραν χθες ανάσες στην ελληνική οικονοµία. 
Την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου της στην Ελλάδα κατά 2 έως και 5 χρόνια µελετά η τρόικα, προκειµένου να διευκολύνει την εξυπηρέτησή του και να καθησυχάσει τις αγορές, που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα έβγαζε πέρα, µε τόσο υψηλές δανειακές ανάγκες, ιδίως κατά τη διετία 2014-2015....


Ολες οι ενδιαφερόµενες πλευρές έχουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, συµφωνήσει στη λύση αυτή, µε εξαίρεση τη Γερµανία, η οποία – όπως και στην περίπτωση του µηχανισµού στήριξης της Ελλάδας – προβάλλει εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και δεν είναι διατεθειµένη να τη συζητήσει προς το παρόν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερµανία, όπου µια ενδεχόµενη τέτοια απόφα ση θα απαιτήσει και πάλι κοινοβουλευτική έγκριση, δεν θέλει να ανοίξει το θέµα πριν από το καλοκαίρι του 2011. 

Την πρόθεση του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου να προχωρήσει στην επιµήκυνση αποκάλυψε χθες σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Βloomberg ο επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν, προσφέροντας άµεσα µια πρώτη ανάσα ανακούφισης στην Ελλάδα. Ηδη χθες τα spreads των δεκαετών οµολόγων υποχώρησαν κατά 51 µονάδες και διαµορφώθηκαν στις 700 µονάδες. 

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Στρος-Καν συζήτησε το θέµα µε τον έλληνα υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον το προηγούµενο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. 

Ο ίδιος στις δηλώσεις του χθες είπε ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειµένο να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, αν τα ευρωπαϊκά κράτη αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, ανεπισήµως έχουν συµφωνήσει τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι γερµανικές επιφυλάξεις, βεβαίως, παραµένουν µεγάλο αγκάθι, αλλά, όπως επισηµαίνεται, η Γερµανία δεν έχει αποκλείσει την προοπτική αυτή, απλώς την έχει χαρακτηρίσει πρώιµη. «Δεν είµαστε υπέρ της επέκτασης του χρονοδιαγράµµατος πληρωµών», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερµανικού υπουργείου Οικονοµικών κ. Μπ. Μπενόιτ, σηµειώνοντας ότι µια τέτοια κίνηση είναι πρώιµη. 


TANEA