Ζηλωτές και Αγιατολάδες

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Καλά, ο Άνθιμος λογικό είναι να θέλει να δίνει την ευλογία του, μαζί με τις συντηρητικές ψήφους της δεξιάς του κυρίου πάντα, στον υποψήφιο που θα χαϊδέψει τα απολυταρχικά αυτιά του.
Οι Θεσσαλονικείς;
Ως πότε θα ανέχονται τον «πνευματικό τους ποιμένα» να λειτουργεί ως κλασσικός μαυρογιαλούρος της χειρότερης κοπής;
Ξέρουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μία τεράστια ακίνητη περιουσία, την οποία πολλές φορές προσπαθεί να αξιοποιήσει κιόλας κάνοντας και deal με το κράτος όπως στην περίπτωση του Βατοπεδίου, τώρα μάθαμε ότι στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανήκει και το Δημαρχείο.
Μιας και είναι ιδιοκτησία του, ο σεβασμιότατος Άνθιμος αποφάσισε πως αυτός έχει το δικαίωμα να επιλέγει σε ποιον θα δίνει τα κλειδιά του.
Κάτι σαν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, χωρίς την ευχή του οποίου δεν μπορούσε να στεφθεί κάποιος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ο ρόλος της Ορθοδοξίας στην νεοελληνική εθνική ταυτότητα, κάτι,,,,,,,,,,, βέβαια πρωτότυπο για δυτική δημοκρατία, και άλλο η άμεση παρέμβαση της Εκκλησίας, έστω μεμονωμένη,  στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας- κράτους είναι πλέον απαραίτητοι, και πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση η ίδια η Εκκλησία εάν θέλει να διαφυλάξει το κύρος της από τους ζηλωτές και τους Αγιατολάδες.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δώσουν και αυτοί την απάντηση τους, η οποία δεν θα αφορά αν θέλουν τον Γιάννη Μπουτάρη για Δήμαρχο, αλλά για το αν δέχονται κομματάρχες, έστω και ιερούς, στην ψήφο τους
Όσο για τον υποψήφιο της Ν.Δ., δεν περιμέναμε να μας εκπλήξει αποδοκιμάζοντας τη στάση του Μητροπολίτη, αυτό όμως θα έπρεπε να το κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι ιερές ψήφοι όμως δεν έχουν κόμμα…