Αποφασισμένος για πρόωρες ο Παπανδρέου

Πρόωρες εκλογές, το συντοµότερο δυνατό, εκτιμάται ότι θα προκηρύξει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί καθαρά στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου. Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 5 ή τις 12 Δεκεµβρίου, αν φυσικά συντρέξουν οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ήδη κυκλοφορούν σενάρια µε βάση τα οποία η κυβέρνηση θα µπορούσε να αναβάλει τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προχωρήσει στην κήρυξη «δίδυµων» εκλογών για τις 12 Δεκεµβρίου. Δεδοµένου ότι η ηµεροµηνία των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών ορίζεται διά νόµου, αρκεί µια απλή τροπολογία για τη µετάθεσή τους...


 Στην περίπτωση αυτή θα αποτρεπόταν η πρόσθετη αναστάτωση που θα προκαλούσε µια τρίτη εκλογική αναµέτρηση µέσα σε διάστηµα ενός µήνα. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του την περασµένη Τετάρτη, οι πρόωρες εκλογές «είναι µονόδροµος» από τη στιγµή που οι κάλπες της 7ης Νοεµβρίου θα καταγράψουν αποδοκιµασία των υποψηφίων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ειδικά στις περιφέρειες. Αν και οι δηµοσκοπήσεις που έγιναν µετά τη Δευτέρα, οπότε και ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε το δίληµµα των εκλογών της επόµενης Κυριακής, καταγράφουν µία σαφή άνοδο της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε σηµαντικά και η διαφορά στην πρόθεση ψήφου µεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δηµοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίµου επιµένουν ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν µπλοφάρει αλλά είναι αποφασισµένος να πάει σε εκλογές, για να λήξει η οµηρεία του ίδιου και της κυβέρνησης».

 Η ιδέα των πρόωρων εκλογών ωρίµασε στο ΠΑΣΟΚ από τη στιγµή που διαφάνηκε αρχικά η απώλεια της µεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, και στη συνέχεια η διαπίστωση ότι στον β' γύρο, το ΠΑΣΟΚ θα κινδύνευε να βρεθεί µπροστά σε µετωπικά σχήµατα, τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσµα την ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων. Σε συνεδρίαση της Οµάδας Στρατηγικού Σχεδιασµού την περασµένη εβδοµάδα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, αποφασίστηκε να υπάρξει διόρθωση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και να δοθεί στην ψήφο της 7ης Νοέµβριου πλην όλων των άλλων και χαρακτήρας «ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Και παρά τις απόψεις που διατυπώθηκαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ πως σύρεται στην ατζέντα της Νέας Δηµοκρατίας που έθεσε εξ αρχής θέµα αντιµνηµονιακής ψήφου στις εκλογές, αποφασίστηκε να γίνει το βήµα και να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία των κινήσεων.

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=202456&-V=articles