Ουδέν κακόν αμιγές καλού

 Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Οι φούσκες και τα αποστήματα έχουν ένα κοινό μεταξύ τους και μία διαφορά. Το κοινό είναι ότι και τα δυο συνήθως κάποια στιγμή σκάνε και η διαφορά είναι ότι η μεν φούσκα απελευθερώνει καθαρό κοπανιστό αέρα, αόρατο και άοσμο, το δε απόστημα, πάντα κάποιο μολυσματικό υγρό ορατό και δύσοσμο. Τώρα, γιατί λέμε ότι έσκασε η φούσκα και όχι το απόστημα, π.χ. του χρηματιστηρίου (που το θυμήθηκα) δεν ξέρω, υποθέτω μόνο ότι αυτό έχει σχέση με τα αποτελέσματα των "εκρήξεων", δηλαδή ενώ ο αέρας εξαφανίζεται χωρίς κατάλοιπα και άλλες συνέπειες, τα μολυσματικά και δύσοσμα υγρά θέλουν καθάρισμα και απολύμανση. Εύκολο το 'χετε;
Το 1981, λοιπόν, αρχίσαμε ή μάλλον αρχίσανε να φουσκώνουν την φούσκα της δήθεν κοινωνικής μετάλλαξης στην βάση κάποιου καινοφανούς - παπ-ανδρεϊκής βερσιόν - σοσιαλισμού, του αποκληθέντος και τρίτου δρόμου. Παράλληλα, όμως, άρχισε να αναπτύσσεται, ως παρενέργεια εντός του κοινωνικού σώματος, το απόστημα της διαφθοράς. Ο μολυσματικός ιός, άλλοτε με την μορφή πολιτικών ηγετών και άλλοτε ομάδων κρούσης με διάφορα ονόματα, όπως π.χ. πρασινοφρουροί, κλαδικές, εποπτικά συμβούλια, κατάργηση του διευθυντικού δικαιώματος, νέα τζάκια κ.α., άρχισε να προσβάλει τους ιστούς και τα διάφορα ζωτικά όργανα πρώτα της ............Δημόσιας Διοίκησης και μετά του σώματος των πολιτών, με σκοπό την πλήρη μετάλλαξή τους, σ'ενα νέο αλλοτριωμένο πλέον σώμα, δηλαδή αυτό που βλέπουμε σήμερα, ως αποτέλεσμα 30 χρόνων διεργασιών, γιατί αυτό δεν επιτυγχάνεται ούτε σε ένα ούτε σε δύο χρόνια.
Νομοτελειακά, η αντίδραση, λόγω του βιασμού φυσικών νόμων και κανόνων, λειτούργησε και η φούσκα του, δήθεν, σοσιαλισμού τρίτου δρόμου, έσκασε συγχρόνως με το απόστημα που είχε επίσης παραφουσκώσει, αποκαλύπτοντας το δυσώδες περιεχόμενό του. Ήταν θέμα χρόνου.
Σήμερα, που οι αποκαλύψεις των σκανδάλων και της διαφθοράς έρχονται με την συχνότητα ώρας, όλοι προσποιούμαστε τους απορημένους, λες και δεν το περιμέναμε. Μπορεί να μην τα τρώγαμε "όλοι μαζί", ξέραμε όμως ποιοι τα έτρωγαν και πως τα έτρωγαν, και δεν μιλούσαμε. Είμαστε όλοι με το "γρηγορόσημο" στο χέρι για να κάνουμε την δουλεία μας ή την ψήφο μας προς διαπραγμάτευση, έναντι μιας θέσης στο Δημόσιο, ταΐζαμε δηλαδή το θηρίο, με μετρητά και όχι μόνο, για να μην μας ”φάει”, και δεχόμαστε για τον εαυτό μας τα δανεικά, με πιστωτικές κάρτες.
Προς στιγμήν, αυτοικανοποιούμασταν, πρακτικά και μεταφορικά, παριστάνοντας τους πλούσιους με πολυτελή και πολυδάπανα ταξιδάκια στο Ντουμπάι η σε εξωτικά νησιά, - μιμούμενοι τους πολυταξιδεμένους αρχαίους προγόνους μας. Mέσα σ' αυτή την τρελή χαρά, ακούγαμε για τα επιδόματα καυσοξύλων και πλυσίματος χεριών και άλλων "τρελών", γελούσαμε λέγοντας "κοίτα τι σοφίζεται ο άνθρωπος"... και πέραν τούτου ουδέν. Διαβάζαμε ότι το τρένο του ΟΣΕ έφυγε από την Θεσσαλονίκη με 15 βαγόνια και ήρθε στην Αθήνα με 30 (!!) και υπερασπιζόμαστε τις συνδικαλιστικές "ελευθερίες", ενώ για την κλοπή της τσέπης μας τίποτα. Λέγανε ότι με το πετρέλαιο γίνεται της πόπης κι' εμείς θαυμάζαμε την εφευρετικότητα του... Έλληνα αλλά δεν ρωτούσαμε, γιατί. Βλέπαμε τα Cayenne και τα Hammer να κυκλοφορούν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, ποιο πολλά και από τα μοτοποδήλατα, και το δεχόμαστε, με κατανόηση, απλώς ως...θέμα "άποψης".
Βεβαίως, βεβαιότατα, οι ξένοι τα έβλεπαν όλα αυτά και έκαναν το κορόϊδο. Αντιθέτως, εκμεταλλευόμενοι την βουλημική "πολυφαγία" αλλά και "ταχυφημία" μας, μας μπούκωναν μέχρι σκασμού, χρεώνοντας, φυσικά, τον λογαριασμό. Γνώριζαν ότι κάποια στιγμή δεν θα είχαμε να πληρώσουμε, αλλά ξέρανε επίσης, ότι θα τα πάρουνε έτσι κι' αλλιώς, με το καλό ή με το άγριο, όπως ξαναείχαν κάνει κι' άλλες φορές στο παρελθόν. Και σε κάτι τέτοια δεν λαθεύουν.
Ο λογαριασμός τελικά ήρθε και δείτε τώρα τι ωραία που πειθαρχούμε και εκτελούμε τις εντολές τους. Κάποτε καίγαμε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μην τυχόν και "ενοχλήσουν" το Πανεπιστημιακό άσυλο, ή την βάση του 10, ενώ σήμερα που έχουν αρχίσει να ”ενοχλούν" ευαίσθητα προσωπικά μας... απόκρυφα...ο κ. Αλαβάνος πάει για...Δήμαρχος και ο Πρωθυπουργός μας, μας ξεφωνίζει διεθνώς ως άσωτους, θέλοντας πιθανώς να δείξει στους "προστάτες" μας, ότι αυτός "δεν είναι από δω" και απλώς κάνει το "αγροτικό" του (30 χρόνια αγροτικό!), ώστε να τον έχουν υπ'οψιν τους, στο μέλλον.
Αυτό είναι το κακό (από την ρήση των Στωικών) αλλά υπάρχει και το καλό. Και το καλό είναι ότι, επιτέλους, το απόστημα έσπασε κι' έτσι υπάρχει ελπίδα θεραπείας. Ο χρόνος αποθεραπείας θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους.
Πάντως, η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, εν είδη ανακύκλωσης άχρηστων συσκευών, δεν είναι η λύση. Τα άχρηστα για οποιονδήποτε λόγο και αιτία, είναι άχρηστα όποιο φρεσκάρισμα και να τους κάνεις. Μόνο φρέσκα, έντιμα, δημιουργικά και υγιή μυαλά θα μπορέσουν να κάνουν καλά την δουλειά. Και τέτοια δεν είναι ούτε αυτά που μεταθέτουν τα δύσκολα σε...ευθετότερο χρόνο, ούτε αυτά που τάζουν λαγούς με πετραχήλια, μέχρι την επομένη κάποιων σημαδιακών ημερομηνιών όπως π.χ. οι εκλογές, για να τα πάρουν πίσω με διάφορες προφάσεις, όπως π.χ. ότι δεν ήξεραν.
Υ.Γ. Δεν πρόφθασα να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου και ήρθε η επιβεβαίωση! Διάβασα σήμερα (22/10) εντελώς συμπτωματικά με τις επερχόμενες εκλογές, ότι ο κ. Πρωθυπουργός μας εξήγγειλε "Βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και δωρεάν περίθαλψη σε ανέργους" το δε Υπουργείο Παιδεία ΘΑ καταθέσει τις προτάσεις του για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, σε ευθετότερο χρόνο. Αυτά και πολλά άλλα, εντελώς συμπτωματικά, όπως το ξεκαθάρισα ήδη. Να δείτε ότι στο τέλος και το ΔΝΤ θα τα "παίξει", κάποια στιγμή, μαζί μας.