Τώρα, οι τράπεζες ζητούν τα ρέστα…

Γράφει ο Καφενόβιος

Αρχισε ο τέταρτος δρόμος προς τον σοσιαλισμό, όπως μας ανακοίνωσε ο κύριος πρωθυπουργός. Από τις πρώτες μέρες, από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, γράφαμε πως τα έσοδα που προσδοκούν δεν υπάρχουν και για τον λόγο αυτό δεν θα τα βρουν. Μια κοινωνία σε οικονομική κρίση και αποσάθρωση των παραγωγικών της δομών δεν μπορεί να παράξει έσοδα και κατά συνέπεια να καταβάλει τους φόρους που υπολογίζει ή μάλλον επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο. Η ζωή απέδειξε του λόγου το αληθές.

Επειδή όμως οι δανειστές κινδυνεύουν όσο και οι δανειζόμενοι, το σύστημα φροντίζει να ενισχύει τις τράπεζες ώστε να μην κινδυνεύουν όπως οι δανειζόμενοι και να είναι σε θέση να κυνηγούν και να εισπράττουν τα δανεικά πριν αρχίσουν τις κατασχέσεις. Για τον λόγο αυτό δάνεισαν την κυβέρνηση με 110 δισ. ευρώ, για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δανείζει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που κινδυνεύουν από την αδυναμία των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών να εκπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει οι τράπεζες να αφεθούν να χρεωκοπήσουν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να μην έχουμε βγάλει συμπεράσματα από τις ευθύνες των τραπεζών στη δημιουργία της κρίσης και γενικότερα για την κρίση του τραπεζοκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης. Ολόκληροι τομείς της οικονομίας διαλύθηκαν στη δεκαετία του 2000 και η ........
προσδοκία της ανάπτυξης εστιάστηκε στην τοκογλυφική γιγάντωση των τραπεζών, εντός και εκτός συνόρων.

Η κρίση αποκάλυψε ότι οι τραπεζίτες δεν λειτουργούν μόνο με μειωμένη κοινωνική ευθύνη, αλλά είναι και κακοί διαχειριστές του χρήματος. Τα κράτη ήρθαν σε αρωγή τους, με αποτέλεσμα η κρατική επιδότηση των τραπεζών να παροξύνει τα δημόσια ελλείμματα. Τώρα, οι τράπεζες ζητούν τα ρέστα.