Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών

 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Την περασμένη βδομάδα ο των Οικονομικών της Χώρας υπουργός κάλεσε σε συνάντηση σε μπαρ του κέντρου της πόλης τους ανταποκριτές των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι ξένοι ρώτησαν επίμονα τον υπουργό αν λαμβάνει τα μηνύματα από την πραγματική οικονομία, από τα μαγαζιά που κλείνουν και τους ανέργους που πληθαίνουν.

Η απάντηση του υπουργού;

«Το κλείσιμο μιας πανάκριβης μπουτίκ με υπερτιμημένα προϊόντα δεν είναι κατ΄ανάγκη κακή εξέλιξη για την ευρύτερη οικονομία».

Από κει και πέρα τι να πει κανείς;

Να υποθέσουμε ότι ο υπουργός και οι σύμβουλοί του περιορίζουν τον περίπατό τους στους δρόμους του Κολωνακίου;

Θα τους έκανε κόπο να ροβολήσουν και λίγο παρακάτω, στη .........
Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, την Ακαδημίας, η ακόμα και σε εμπορικές «πιάτσες» συνοικιών που έχουν ρημάξει από την απραξία και τα μαγαζιά το μόνο που έχουν στις προθήκες τους είναι τα «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ»;

Όλα αυτά τα καταστήματα κύριε υπουργέ δεν είναι «μπουτίκ» με υπερτιμημένα προϊόντα, είναι πολυετείς προσπάθειες ανθρώπων νοικοκυραίων, που με την «άφρονη» φορομπηχτική σας πολιτική φέρατε σε απόγνωση και που η μόνη λύση που είχαν ήταν να βάλουν λουκέτο.

Και είναι αυτή σας η αποτυχημένη πολιτική που τώρα σχολιάζεται από αναγνωρισμένους διεθνώς οικονομολόγους ότι δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα αλλά αντίθετα επιδεινώνει την κρίση και βαθαίνει την ύφεση.

Η μείωση των εισοδημάτων, άμεσα επηρεάζει την αγοραστική δυνατότητα που κινεί τα γρανάζια της αγοράς, αυτή από την οποία εσείς ωφελείστε με την είσπραξη των φόρων.

Αν δεν κινηθεί η αγορά από πού θα εισπράξετε εσείς; Ακόμα και αν τινάξετε τον ΦΠΑ στο 100%; Το 100% του μηδέν είναι πάλι μηδέν. Απλά μαθηματικά.

Βγείτε λίγο, περπατείστε στους δρόμους να νοιώσετε το χνώτο της αγοράς, να καταλάβετε πως ζει ο κόσμος. Δείτε το λαθρεμπόριο που οργιάζει έξω από τους σταθμούς του Μετρό και όχι μόνο, να υπολογίσετε τι απώλειες έχετε από τη μη καταβολή των φόρων και γιατί για ένα ακόμα λόγο κλείνουν οι «μπουτίκ» όπως λέτε τα μαγαζιά των βιοπαλαιστών.

Την ανικανότητα των κρατικών σας μηχανισμών να μαζέψουν τα χρωστούμενα, να καταπολεμήσουν την φορο-ειφορο-κλοπή, να «μαντρώσουν» τους μεγαλοοφειλέτες και απατεώνες καρπωτές των δομημένων και μη ομολόγων και της κατασπατάλησης των αποθεματικών των ταμείων, την μετατρέψατε σε εκδικητική μανία στα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ίσως κάποτε θα έχετε ένα λόγο για να αισθάνεστε εσείς και το κόμμα σας υπερήφανοι, όταν σε λίγο κανείς έλληνας πολίτης δεν θα χρειάζεται να πληρώνει φόρους στο δημόσιο.

Και τούτο γιατί όλοι θα έχουν οδηγηθεί σε εξαθλίωση, και δεν θα υπάρχει εισόδημα για να φορολογήσετε.