Δεν προχωράει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Ανησυχία και στο εσωτερικό της Κοινονουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ για την ανάπτυξη και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Ο Βουλευτής του ΠαΣοΚ Κατρίνης Μιχάλης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξη κο Χρυσοχοίδηκ και  τονίζει την επιτακτική ανάγκη της άμεσης λειτουργίας των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να απορροφηθούν γρηγορότερα τα κοινοτικά κονδύλια καθότι ήδη καταγράφονται ανησυχίες για την αργή πρόοδό τους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: " ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ "
Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι στη λειτουργία των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 50- 250 εργαζόμενους, καθώς αυτά έχουν παγώσει και δεν ........
υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Από την άλλη υπάρχουν διάφορα προγράμματα, τα οποία ενώ έχουν διακηρυχθεί και έχουν υποβληθεί φάκελοι για την πρώτη δράση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δεν έχουν εξετασθεί ακόμη οι αιτήσεις.
Σε άλλες δε περιπτώσεις προγραμμάτων, όπως λ.χ. το «εξελίσσομαι»- έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης υποβολής φακέλων η 11η Ιανουαρίου του 2010 και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν παραλαμβάνουν ακόμη τους φακέλους.
Γίνεται σαφές από τα ανωτέρω ότι σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομικά κατάσταση είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία τα προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να απορροφηθούν άμεσα τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία προκύπτουν σημαντικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πιστώσεων και με συνεπαγόμενη την απώλεια κοινοτικών πόρων.

Η πρόοδος στην λειτουργία είναι εξαιρετικά αργή με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη σοβαρότατες ανησυχίες για την υλοποίηση του σε ότι αφορά στην ανάπτυξη αλλά και στην διατήρηση- πόσο μάλλον- στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με τη λειτουργία και το «ξεμπλοκάρισμα» των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
2. Τι ρυθμούς απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων εμφανίζει η χώρα μας.
3. Ποια είναι η πρόοδος της πορείας των προγραμμάτων του Ε.ΣΠ.Α., που αφορούν στο Νομό Ηλείας