Μαφιόζικος «νόμος της σιωπής»…

Γράφει ο Μαγια

- Μήπως θα έπρεπε το ΣΔΟΕ να ασχοληθεί και με τα οικονομικά των δήμων που   έχουν χρέη;
- Γιατί δεν διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος στο «πόθεν έσχες» όλων των δημοτικών αρχόντων, πού είχαν, με οιονδήποτε τρόπο, σχέση με τον δημοτικό μπεζαχτά;  
Τα ερωτήματα αυτά διατυπώνονται καθημερινά από περισσότερους πολίτες, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοέμβρη.
Διαφεύγει της κυβέρνησης ότι, οι ΟΤΑ έχουν αναδειχθεί «πρωταθλητές» της διαφθοράς; Ή μήπως δεν γνωρίζει πως οι δήμαρχοι πολιτεύονται ως κομματάρχες: με ρουσφέτια, με ημέτερους, με ταξίματα, με εξαργυρώσεις γραμματίων.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» έρευνα με θέμα τους χρεωμένους δήμους. Κεντρικός τίτλος: «Χρέη 1,7 δισ. ευρώ, η προίκα των δήμων».
Το χειρότερο είναι ότι: Ενώ........
στόχος του διαβόητου Μνημονίου είναι οι ζημιές των δήμων να μηδενιστούν, από τους 1.034 «καποδιστριακούς» δήμους, στοιχεία έχουν έως τώρα αποστείλει μόλις 370!...
Υποτίθεται ότι, η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαφάνεια των οικονομικών όσων υποψηφίων και συνδυασμών λάβουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξ ου και προχώρησε σε μια σειρά ρυθμίσεων, που ουσιαστικά κάνουν δύο πράγματα:
Πρώτον, εγκαθιδρύεται μια μορφή λογοκρισίας αφού απαγορεύεται να ενημερώνονται οι πολίτες για πραγματικά περιστατικά, όπως είναι οι σχετικές καταγγελίες.
Δεύτερον, επιβάλλεται ένας μαφιόζικος «νόμος της σιωπής», σύμφωνα με τον οποίον οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν χωρίς να γνωρίζουν ενδεχόμενες οικονομικές ατασθαλίες ή αμφιλεγόμενες συναλλαγές ή ύποπτες χρηματοδοτήσεις των υποψηφίων και των συνδυασμών που καλούνται να ψηφίσουν.
Η σκοπιμότητα είναι προφανής: Η απαγόρευση δημοσιοποίησης των καταγγελιών είναι μια καλή μέθοδος για να αποθαρρύνονται οι καταγγελίες.
Ούτως ή άλλως, διαφάνεια χωρίς δημοσιότητα δεν υπάρχει.