έξυπνες λύσεις από ξύπνιους ανθρώπους

Προκάτ σχολεία με φύλλα πάνελ πολυουρεθάνης , εφευρετικότητα, και  καινοτομία* στους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας !
 
     έλυσαν το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα οι φωστήρες της αυτοδιοίκησης !!!
Το στεγαστικό των σχολείων της περιφέρειας τους έλυσαν νομάρχες και δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης   , βάζοντας τους νέους μαθητές μέσα σε παράγκες (σαν αυτές του καραγκιόζη)  φτιαγμένες από λαμαρίνα μονωμένες με αφρό πολυουρεθάνης και αντίστοιχης ποιότητας υλικών .  
Τα θερμομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτού του τύπου προκατασκευασμένων σχολικών μονάδων (τύπου kibo)  δεν είναι και τόσο αθώα  , Τα  βλέπουμε, όμως  να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλες τις σχολικές αυλές .
Συγχαρητήρια νομάρχα συγχαρητήρια και στους ........δημάρχους  , ελπίζω τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία , να μην χάσουμε και την «ράτσα» !
Ας δούμε τώρα από τι «καλούδια» είναι φτιαγμένα τα νέα σχολεία μας !
 
 
1)     Εξηλασμένη πολυστερίνη
- Μόλυνση: Διαφυγή τοξικών πτητικών αερίων στο περιβάλλον, όπως CFC (χλωροφθοράνθρακες) και πεντανίου (καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος και ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 
- Επιπτώσεις στην υγεία: Διαφυγή στυρενίου στην ατμόσφαιρα (ουσία νευροτοξική, που ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις). Σε περίπτωση φωτιάς, παραγωγή τοξικών βρωμιούχων αερίων, εξ αιτίας των ουσιών που περιέχει για την καθυστέρηση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ανάπτυξη ισχυρών ηλεκτροστατικών πεδίων. Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτηρίου.

2) Πολυουρεθάνη
- Μόλυνση: Οι HCFC που αντικατέστησαν τα CFC ενοχοποιούνται επίσης για την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος
 
 - Επιπτώσεις στην υγεία: Οι ισοκυανάτες που προέρχονται από μια σύνθετη διαδικασία παραγωγής με βάση το χλώριο, απελευθερώνουν στο περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου) αμίνες, ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Σε περίπτωση δε πυρκαγιάς παράγεται κυάνιο, ουσία φοβερά τοξική.

- Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτηρίου.
3) πετροβάμβακας
- Επιπτώσεις στην υγεία: Το I.A.R.C. (διεθνές κέντρο για την έρευνα του καρκίνου) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κατατάσσει στα εν δυνάμει καρκινογόνα υλικά !! που επιδρούν στον άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Σε αντίθεση με τις ίνες αμιάντου, οι ίνες των υλικών αυτών δεν διαχωρίζονται κατά το μήκος τους, αλλά σπάνε κάθετα στη μάζα τους και σύμφωνα με το I.A.R.C. η επικινδυνότητά τους έγκειται στις διαστάσεις τους (μήκος ανώτερο των 5 micron και διάμετρος μικρότερη των 3 micron.

Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η χρήση τους σε δημόσια κτήρια και στα μικρότερα έργα επιτρέπεται μόνο όταν στεγανοποιηθούν απόλυτα !!

Το I.A.R.C. επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αναπνευστικών μολύνσεων, λαρυγγίτιδων, φαρυγγίτιδων κλπ σε χώρες όπου εφαρμόζονται αυτά τα υλικά.

Ακόμη, οι συνδετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και που έχουν βάση τη φορμόλη και την ουρία, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικής φορμαλδεΰδης.
 
 
 
*( στο Google : αν ψάξεις για σχολικές αίθουσες από φύλλα πάνελ πολυουρεθάνης ,υπάρχουν σελίδες ΜΟΝΟ στα Ελληνικά !!! )
 
 
Αλλά και μια έξυπνη τοποθέτηση με κόστος κατασκευής περίπου 3000-4000 ευρώ , ανά αίθουσα,  κάποιοι κονομάνε 300 ευρώ το μήνα με leasing-ενοικίαση στα σχολεία!

Ελλην Φορολογούμενος