Νέο θεσμικό πλαίσιο για «πόθεν έσχες»

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι, και όχι οι φορολογικές αρχές, θα πρέπει να αποδεικνύουν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των εσόδων τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, όταν εντοπίζουν πολίτες να έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η απόκτησή τους από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία, να επιβάλλουν πολύ αυστηρές ποινές και πρόστιμα....

Οπως γράφει η εφημερίδα, οι ελεγκτές των εφοριών και του ΣΔΟΕ θα ζητούν από τους πολίτες ανά πάσα στιγμή να προσκομίζουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν την προέλευση των χρημάτων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σημαντικής αξίας. Το ίδιο θα συμβεί και για καταθέσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό.

Η Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει ότι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για βρώμικο χρήμα, και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν μπορεί να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων του, το ποσό αυτό θα φορολογηθεί ως εισόδημα με συντελεστή 45%.

Διαφορετικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα είναι προϊόν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι φορολογικές αρχές αυτομάτως θα τα κατάσχουν, επιβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα στον υπόχρεο φορολογούμενο, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγείται στις εισαγγελικές αρχές.

Επίσης, η Καθημερινή της Κυριακής γράφει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει Φορολογικά Δικαστήρια, με απώτερο σκοπό την επίσπευση εκδίκασης μεγάλων φορολογικών υποθέσεων. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, πολλές από τις οποίες μπορεί να εκδικασθούν μετά 5-10 χρόνια. Επίσης, θα συσταθεί εντός των τειχών του υπουργείου Οικονομικών Δικαστικό Σώμα, το οποίο θα αναλάβει το «δέσιμο» των φορολογικών υποθέσεων.

Ακόμη, το ΣΔΟΕ αναμένεται αποστείλει το επόμενο διάστημα ειδοποιητήρια σε 2.500 ιδιοκτήτες σκαφών, καλώντας τους να καταβάλουν φόρους για τις εικονικές εταιρείες που έχουν συστήσει. Μέχρι να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, τα σκάφη θα είναι δεσμευμένα από το Δημόσιο.

nooz.gr