Μπλεγμένο κουβάρι οι Αρμοδιότητες στη Κυβέρνηση


Στον κυκεώνα των αρμοδιοτήτων χάνονται οι κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου, είτε των 36 μελών είτε των 48... Η ασθένεια της πρώτης του κυβέρνησης, που χαρακτηρίστηκε και παιδική ασθένεια λόγω του νεαρού της ηλικίας της, δυστυχώς κόλλησε και τη νέα από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα σήμερα, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό, το θέμα των αρμοδιοτήτων να είναι κυρίαρχο και να ταλαιπωρεί υπουργούς και κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής μόνον οι αρμοδιότητες του αναβαθμισμένου Γ. Ραγκούση έχουν ανακοινωθεί. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι του εκχώρησε ό,τι... κινείται. Ο υπουργός Εσωτερικών πια βλέπει από πιο ψηλό σκαλί τους συναδέλφους του, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, μάλλον τον ........
λοξοκοιτάζουν. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί παράγοντες μας έλεγαν χθες ότι όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, έτσι θα κριθεί και ο Γ. Ραγκούσης. Αν δεν πετύχει θα πληγεί ο ίδιος, κυρίως όμως θα πληγεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Περιμένουν το ΦΕΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμοδιότητες των νέων υπουργείων και υπουργών είναι σχεδόν έτοιμες και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ. Μήλον της Εριδος, όπως φαίνεται, αναδεικνύονται οι εξής τομείς:

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η αρμοδιότητα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και την ασκεί η Τίνα Μπιρμπίλη. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα την ήθελε στο υπουργείο του αφού θεωρεί ότι ανάπτυξη χωρίς την ενέργεια δεν μπορεί να υπάρξει και επομένως οι δύο τομείς θέλουν ενιαίο συντονισμό. Πληροφορίες όμως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στέλνουν την ενέργεια σε έναν τρίτο, στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος -φίλο της οικογένειας Παπανδρέου- Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος πάντως μέχρι πριν από λίγες ημέρες έλεγε σε συντάκτες του υπουργείου ότι θα ασχοληθεί με την πολεοδομία και τη χωροταξία...

Ετερος μνηστήρας ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, που έσπευσε προχθές να ανακοινώσει ότι με δικές του ενέργειες και δικό του συντονισμό ξεμπλοκαρίστηκαν επενδύσεις δύο δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο τομέας θα «παίξει» πολύ στον χώρο της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και θα συγκεντρώσει πολλά κεφάλαια.

Δύο «Π», ένα «Χ»

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Μπορεί οι επενδύσεις να αγνοούνται στη χώρα μας, όμως για χατίρι τους ερίζουν δύο υπουργοί και ο αντιπρόεδρος. Ο Χάρης Παμπούκης έχει αναλάβει τις μεγάλες ξένες «στρατηγικές επενδύσεις». Εχει συντάξει το νομοσχέδιο fast track για επιτάχυνση διαδικασιών και έχει βασικό ρόλο να βρει ξένους μεγάλους επενδυτές. Ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος έχει αναλάβει να «τρέξει» και να ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως τις προαναφερόμενες. Ο ίδιος δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα παρά μόνο το συντονισμό, παρ' όλα αυτά όμως φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του όταν νιώθει ότι κάποιοι στην κυβέρνηση τον αγνοούν. Ο τρίτος της παρέας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι και ο πιο αδικημένος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κρατάει τις εγχώριες επενδύσεις και κυρίως το ΕΣΠΑ...

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Παρεμφερής αρμοδιότητα με τις επενδύσεις και με τα ίδια πρόσωπα πρωταγωνιστές. Ο κ. Πάγκαλος με απόφαση του πρωθυπουργού προεδρεύει κυβερνητικής επιτροπής αποτελούμενης από πολλούς υπουργούς που ασχολούνται με το αντικείμενο (Χρυσοχοΐδης, Παμπούκης, Μπιρμπίλη, Ρέππας, Ραγκούσης). Κι εδώ ο Χρυσοχοΐδης έχει το όνομα (υπουργός Ανάπτυξης) αλλά δεν έχει τη χάρη... Ο ίδιος υπουργός βλέπει πάντως να χάνει κι άλλες αρμοδιότητες, όπως αυτή για την προστασία του καταναλωτή την οποία πήρε ως προίκα η Λούκα Κατσέλη στο υπουργείο Εργασίας.

Ναυτία ή Ναυτιλία

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Πέρυσι το υπουργείο σκορπίστηκε στους πέντε ανέμους. Και σε ισάριθμα υπουργεία τώρα επανασυστήνεται. Πάντως ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης και η υφυπουργός Ελπίδα Τσουρή ακόμα δεν ορκίστηκαν, γιατί το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας το οποίο ανέλαβαν δεν υπάρχει. Θα προικιστεί εκ νέου με την ακτοπλοΐα, την αλιεία, την ποντοπόρο ναυτιλία ίσως και τα λιμάνια. Το Λιμενικό Σώμα δεν το αφήνει με τίποτα να επιστρέψει και πάλι στο υπουργείο του Πειραιά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, παρά την αντίθετη θέληση των εφοπλιστών.

ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Πάντως προχθές, μία μέρα μετά τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων Ραγκούση καθορίστηκαν και οι αρμοδιότητες του Χ. Παμπούκη. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό της πολιτικής στρατηγικών επενδύσεων και τη διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού περιβάλλοντος και πραγματικών συνθηκών προκειμένου να ενθαρρυνθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις εντός και εκτός της Ελλάδος για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και συγκαλεί για το θέμα αυτό και κυβερνητικές συσκέψεις, ενώ συντονίζει και τις αρμόδιες υπηρεσίες υπουργείων που εμπλέκονται στην προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό. *