Εγκρίνεται η β' δόση

Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) και της ευρωζώνης (Eurogroup), στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επισήμως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συμβουλίων, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως είναι η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και η φορολόγηση στις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Βέβαιο, όμως, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ενημερωθούν παράλληλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, στο Ecofin αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
    Μαζί με την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την........
ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων. Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.