Ο αντ'αυτού Πρωθυπουργός

Σε υπερσυντονιστή του κυβερνητικού έργου αναδεικνύεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, μετά τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει και τυπικά τις αρμοδιότητες υπερυπουργού που του ανατέθηκαν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα χρίζεται υπεύθυνος για τον συνολικό έλεγχο και την προώθηση του κυβερνητικού έργου, τον συντονισμό των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου σε διάφορους τομείς, τη χάραξη του πολιτικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής πολιτικής και την εποπτεία όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών των υπουργείων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, εκτός από τις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των οδηγιών του Πρωθυπουργού και στα όρια που .........
αυτός χαράσσει, αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού, στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου στους τομείς που κάθε φορά τού αναθέτει και την παρακολούθηση της εφαρμογής του». Ταυτόχρονα στο ΦΕΚ προβλέπεται ότι «συγκαλεί και συμμετέχει, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, σε συσκέψεις μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών» . Παράλληλα, του εκχωρείται η αρμοδιότητα- σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό- να συγκροτεί «επιτροπές και ομάδες εργασίας» με σκοπό τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό και την προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Εκτός όλων αυτών, στον κ. Ραγκούση ανατίθενται ουσιαστικά ο έλεγχος και ο συντονισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε νομοσχέδιο ή κανονιστική πράξη μελών της κυβέρνησης προτού έρθει στη Βουλή ή τεθεί σε ισχύ θα φέρει τη «σφραγίδα» του. «Στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων του υπουργού Εσωτερικών» , αναφέρεται στην απόφαση του Πρωθυπουργού, «περιλαμβάνονται η νομοθετική πρωτοβουλία και οι λοιπές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η πρόταση έκδοσης διαταγμάτων και η έκδοση ατομικών και κανονιστικών αποφάσεων, στις οποίες προβαίνει μόνος ή με άλλους υπουργούς και υφυπουργούς» .

Η ευθύνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών και ελέγχου των κανονιστικών πράξεων της κυβέρνησης που ανατίθεται στον κ. Ραγκούση τον ενισχύουν και σε σχέση με τις αρμοδιότητες συντονισμού του κυβερνητικού έργου που είχε ως σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Και αυτό γιατί ο κ. Πάγκαλος δεν είχε αρμοδιότητα να καταρτίζει νομοσχέδια ή να ελέγχει τις κανονιστικές πράξεις των μελών της κυβέρνησης.