Ο χειμώνας θα δείξει αν συνεχιστούν τα πειράματα!...

Γράφει ο Καφενόβιος

Τα πειράματα στο εργαστήριο «Η παραδομένη Ελλάς»συνεχίζονται και βυθίζουν όλο και περισσότερο τη χώρα και τους πολίτες της στην απόγνωση.

Νέα ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες φέρνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί και οι σκληρές αποφάσεις στο όνομα των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, όταν την ίδια στιγμή χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και μπαίνουν λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι προηγούμενες συνθήκες ύφεσης σε συνδυασμό με τα «μέτρα» για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες αλλά και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως τα καύσιμα, καθώς και οι απολύσεις εργαζομένων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, στην καλύτερη περίπτωση, και τους .........
εμπόρους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν -όπως γράφει η «Ελευθεροτυπία»- ότι, η μετάταξη θα αφορά τουλάχιστον το 30% αγαθών και υπηρεσιών που βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή και κυρίως χυμούς, αναψυκτικά, είδη πολυτελείας, ξηρούς καρπούς, εισιτήρια κινηματογράφου, διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κ.ά. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου αφορά κυρίως σε τρόφιμα, με ετήσιο τζίρο 53 δισ. ευρώ ετησίως, που σημαίνει επιβάρυνση ύψους 5 δισ. ευρώ, κονδύλι πολύ υψηλό που θα κατανεμηθεί σε 4,3 εκατ. οικογένειες επιβαρύνοντάς έκαστη με περίπου 1.160 ευρώ τον χρόνο.

Με τον περίφημο «εξορθολογισμό» των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται μεγάλες αυξήσεις από το 2011. Σταδιακά έως το 2013 αναμένεται να εκτιναχθούν με ποσοστά αυξήσεων 40%-50% προκειμένου να καλυφθούν τα αυξημένα κόστη των ρύπων αλλά και η είσοδος των ιδιωτών στην αγορά -δηλαδή θα ακριβύνουν τα τιμολόγια για να γίνει συμφέρουσα η δραστηριοποίηση στην αγορά ηλεκτρισμού για τους ιδιώτες!

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για περιστολή των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ του τομέα των συγκοινωνιών, πέραν των περικοπών, αναμένονται από το φθινόπωρο και αυξήσεις και στα εισιτήρια. Κατά περίπου 30% σχεδιάζεται να αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων ΟΣΕ μέχρι το τέλος του έτους ενώ εντός του 2011 αναμένεται ότι θα υπάρξει νέα αύξηση ώστε να φτάσει η τιμή τους στο 80% της αντίστοιχης των ΚΤΕΛ.
Ήδη, η τιμή του εισιτηρίου στον Προαστιακό αυξήθηκε από 7 ευρώ (για τη διαδρομή προς Κιάτο) στα 8 ευρώ.

Πάει να παγιωθεί μια κατάσταση του αναγκαίου κακού και του «δεν γινόταν αλλιώς», ή μήπως η κοινωνία θα αρνηθεί να βουλιάξει και θα πνίξει αυτούς που οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ; Ο χειμώνας θα το δείξει.