Μαζική φυγή και στα νοσοκομεία λόγω συνταξιοδότησης


Δύσκολο προμηνύεται το φθινόπωρο για τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι αναμένουν μαζικές συνταξιοδοτήσεις γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη χιλιάδες κενές θέσεις προσωπικού. Υστερα από τους φόβους για κενά στα σχολεία, λόγω συνταξιοδότησης χιλιάδων εκπαιδευτικών, και το κύμα φυγής σε όλο τον δημόσιο τομέα εξαιτίας του νέου Συνταξιοδοτικού, στον... λογαριασμό υπολογίζονται τώρα και τα νοσοκομεία.


Τα πράγματα προβλέπεται να χειροτερέψουν ως τον Οκτώβριο, οπότε και υπολογίζεται η φυγή τουλάχιστον 5.000-6.000 επαγγελματιών Υγείας.

«Μόνο οι νοσηλευτές που θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης υπολογίζεται ότι θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 4.000. Οι γιατροί προς αποχώρηση αναμένεται να είναι 800-1.000 και άλλοι τόσοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι ........
.τεχνολόγοι και άλλες παραϊατρικές ειδικότητες» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Και εξηγεί ότι με αυτούς τους αριθμούς και με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις που έτσι κι αλλιώς παρατηρούνται, η λειτουργία του ΕΣΥ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη από το φθινόπωρο. «Θα υπάρξουν ολόκληρα τμήματα σε νοσοκομεία της περιφέρειας που θα κινδυνέψουν με λουκέτο αν συνταξιοδοτηθεί ο μοναδικός γιατρός που τα στελεχώνει. Επιπλέον οι νοσηλευτικές υπηρεσίες θα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην κάλυψη του 24ώρου, ενώ δυσλειτουργίες αναμένουμε και στα εργαστήρια» τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Τα πρώτα «δείγματα» των προβλημάτων έχουν αρχίσει να φαίνονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας αυτό το διάστημα, όπου οι άδειες του προσωπικού δημιουργούν συνθήκες «προσομοίωσης» για τα... φθινοπωρινά μελλούμενα.