Τώρα θα νοιώσουμε τι εστί Μνημόνιο!...


Γράφει ο Μαγια

Βαρύ φθινόπωρο και ακόμη πιο σκληρός χειμώνας περιμένει μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους. Εφιαλτικές οι προβλέψεις οικονομολόγων για λογαριασμό του περιοδικού Economist: «Μόλις οι Έλληνες επιστρέψουν από τις παραλίες στα γραφεία και τα μαγαζιά το Σεπτέμβριο, θα νιώσουν τον πραγματικό πόνο από τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση».

Λουκέτα επιχειρήσεων, ανεργία, χρέη, εφιαλτικές προοπτικές και είναι πραγματικά να απορεί κανείς πού βρίσκουν τα κόμματα και οι πολιτικοί το κουράγιο να ασχολούνται με τα τρικ και τις στρατηγικές των δημοτικών και περιφερειακών υποψηφίων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, αν δεν ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα σύντομα, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες σε ευρεία γκάμα προϊόντων.

Στα αρνητικά νέα προστίθενται οι πληροφορίες για επικείμενο ακρωτηριασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μπορούσε να είναι μοχλός μιας κάποιας ανάσχεσης της κατακόρυφης ύφεσης.

Τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία ζητεί να βρεθούν η Κομισιόν ως αντίβαρο στην υστέρηση των........
εσόδων, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία.

Είμαστε ακόμη στην αρχή της τριετούς κηδεμονίας του Μνημονίου, αλλά οι στόχοι και οι προβλέψεις του σ' όλους τους τομείς έχουν πέσει έξω. Κραυγαλέο παράδειγμα ο πληθωρισμός, για τον οποίο η τρόικα προέβλεπε περίπου μηδενισμό (ο περιβόητος αποπληθωρισμός), την ώρα που επέβαλε τεράστιους φόρους στην κατανάλωση.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει νέες …δόσεις φτώχειας.

Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει επώδυνες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εσόδων των νοσοκομείων, την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των ΔΕΚΟ με έμφαση στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και τη συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο.

Ετσι θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Την ίδια ώρα έρχονται απολύσεις σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μείωση αποδοχών κατά 20%. Μοντέλο το οποίο θα υιοθετηθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες κρατικές επιχειρήσεις του κλάδου μεταφορών. Για την ώρα θα ψαλιδιστούν επιδόματα και υπερωρίες, ενώ θα αυξηθούν τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες.

Επιπλέον το... νέο μνημόνιο ανάβει το πράσινο φως για παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Στο μέτωπο του ασφαλιστικού προαναγγέλλονται νέες αλλαγές, με τις επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα - ανθυγιεινά να μπαίνουν στο στόχαστρο. Η μεγαλύτερη ανατροπή έρχεται στις συμβάσεις όπου με νόμο θα ορίζεται ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών οι οποίες με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των επαγγελματικών.
Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται αυξήσεις τιμολογίων, απελευθέρωση αγοράς, πρόσβαση σε ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. απελευθέρωση αγοράς, πρόσβαση σε ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.