«Με το βλέμμα στραμμένο στον φοιτητή και την παραγωγή νέας γνώσης»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΗΣ  ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ  ΤΟΥ  ΕΜΠ  ΤΩΝΙΑΣ ΜΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

 Γράφει ο Μαγια

Η φιλοδοξία μας είναι να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και να δώσουμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις, τονίζει στο «Καφενείο» η νέα αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου. Και προσθέτει: «Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Ίδρυμα, που περιλαμβάνει ρηξικέλευθες προτάσεις, οι οποίες θα δώσουν στο Πολυτεχνείο την θέση που του αρμόζει τόσο στην Ελληνική κοινωνία όσο και στη Διεθνή Επιστημονική κοινότητα. Εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν οι Συγκλητικές Επιτροπές, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν στο βέλτιστο. Οφείλουμε να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία, να ανοίξουμε και πάλι τους δίαυλους επικοινωνίας μαζί της, να προσφέρουμε έργο που την εμπνέει και απελευθερώνει τις δυνάμεις της. Επίσης θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση για το Ίδρυμα των μέγιστων δυνατών πόρων κατά την επόμενη τετραετία».
Αναλυτικότερα:
- Αναλαμβάνετε τα ηνία του ΕΜΠ σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Δε σας
φοβίζουν τα προβλήματα, ωστόσο ο κίνδυνος να μετατραπείτε σε απλό
διαχειριστή της κρίσης είναι υπαρκτός. Πόσο αποφασισμένη είστε να κάνετε
ρήξεις;
Τ. Μ. Έχετε δίκιο. Η Πρυτανεία που εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές, καλείται να διοικήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην πιο δύσκολη περίοδο για την Ελληνική κοινωνία. Η φιλοδοξία κάθε Πρυτανείας είναι να αναμετρηθεί με τα προβλήματα και να δώσει τις βέλτιστες δυνατές λύσεις. Μπορώ όμως εδώ να πω ότι δεν μας φοβίζουν τα προβλήματα. Και οι τρεις είχαμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Γι’αυτό άλλωστε και προεκλογικά έχουμε καταθέσει και είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Ίδρυμα. Αυτός ο Στρατηγικός Σχεδιασμός περιλαμβάνει ρηξικέλευθες προτάσεις, οι οποίες θα δώσουν στο Πολυτεχνείο την θέση που του αρμόζει τόσο στην Ελληνική κοινωνία όσο και στη ..........
Διεθνή Επιστημονική κοινότητα. Και με αυτή την έννοια το Πολυτεχνείο θα καταστεί εξωστρεφές και η διοίκηση του δεν θα αναλωθεί στην εσωστρέφεια και στην διαχείριση της κρίσης.
- Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες της νέας πρυτανικής αρχής;
Τ. Μ.
Ως υπεύθυνη Αντιπρύτανης για τα Ακαδημαϊκά θέματα, σαν άμεση προτεραιότητα και μάλιστα πριν την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού έτους είναι η αναμόρφωση του τρόπου διδασκαλίας και βαθμολόγησης των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών. Φιλοδοξία μου είναι, η οποία πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτή, να μπορέσουμε να εισαγάγουμε ένα νέο τρόπο διδασκαλίας και βαθμολόγησης σε όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου αρχικά, και σε δεύτερη φάση σε όλα τα μαθήματα όπου είναι δυνατό. Ο νέος τρόπος διδασκαλίας και βαθμολόγησης θα περιλαμβάνει εργασία πεδίου όπου είναι εφικτό, εργασίες και εργαστήρια σε άμεση συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος και εισαγωγή νέων τρόπων διδασκαλίας στην θεωρία. Με αυτό τον τρόπο η συμμετοχή των φοιτητών θα είναι μεγαλύτερη και πιστεύω ότι θα ενεργοποιηθούν έτσι οι δημιουργικές ικανότητες τους. Η σύγκριση με τον ουσιαστικά αποστεωμένο τρόπο διδασκαλίας που δυστυχώς αποτελεί τον κανόνα σήμερα είναι συντριπτική. Αυτό βέβαια προϋποθέτει περισσότερο φόρτο εργασίας για όλους, καθώς και αξιοποίηση σωστά όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος. Πράγμα που αποτελεί την άμεση προτεραιότητα της Πρυτανείας συνολικά. Την καταγραφή του δυναμικού, την δημιουργία δηλαδή Οργανισμού στο Πολυτεχνείο που θα επιτρέψει την βέλτιστη απόδοση του υπάρχοντος δυναμικού.
- Πόσο αναγκαίο θεωρείτε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης;
Τ. Μ.
Το μοντέλο Διοίκησης εξαρτάται από τις προθέσεις αυτών που θα την ασκήσουν, αλλά και από τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει η Διοίκηση. Προεκλογική μας εξαγγελία, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα άσκησης των καθηκόντων μας είναι η συμμετοχή όλων στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το Πολυτεχνείο. Εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν οι Συγκλητικές Επιτροπές, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν στο βέλτιστο. Γι αυτό τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή μας, καλούμε όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα να δουλέψουμε όλοι μαζί. Διδάσκοντες, διδασκόμενοι, εργαζόμενοι. Ο διάλογος και οι συγκλίσεις, οι αντιπαραθέσεις και οι συνισταμένες που θα προκύψουν θα αποτελέσουν τις κοινά αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
- Η περαιτέρω συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων  για την παιδεία και την
έρευνα αποτελεί, ασφαλώς, θηλιά στο λαιμό σας. Θα αναζητήσετε εναλλακτικές
πηγές χρηματοδότησης;
Τ. Μ.
Η ενεργοποίηση και συμβολή όλου του ανθρώπινου δυναμικού στην ορθολογική και προγραμματισμένη ανάπτυξη του ΕΜΠ, σύμφωνα με τις αρχές και τη στρατηγική του Ιδρύματος, θα επιφέρει την βέλτιστη αξιοποίηση του συνόλου των πόρων.  Πέραν αυτού θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση για το Ίδρυμα των μέγιστων δυνατών πόρων κατά την επόμενη τετραετία.
Αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών με διεύρυνση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και τον εκσυγχρονισμό των μέσων και των υποδομών, ώστε σε συνδυασμό με την ελεύθερη ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του προσωπικού και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός και εκτός Ιδρύματος και να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος. Θα επιδιωχθεί η συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ με στόχο την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών και της Διοίκησης του Ιδρύματος με πολλαπλά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και ποιότητας υπηρεσιών.
- Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο τύπου "Καλλικράτη" στη ανώτατη εκπαίδευση. Συμφωνείτε;
Τ. Μ.
Τόσο η Πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και φορείς και τα Επιμελητήρια των εργαζομένων, ήδη από την αρχή της άκριτης επέκτασης των Τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έθεταν ως προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων Τμημάτων πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους, που αφορούσαν σε επάρκεια υποδομών πόρων, αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντ’ αυτού οι πολιτικές ηγεσίες διαχρονικά εφάρμοσαν μικροπολιτικά κριτήρια για την ανάπτυξη Πανεπιστημίων και Τμημάτων σε όλη τη χώρα. Τώρα ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία, ακούγεται χωρίς να έχουν γίνει επίσημες και σαφείς ανακοινώσεις για το θέμα ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο «Καλλικράτης» για τα Πανεπιστήμια. Όπως όμως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα αυτό πάλι δεν γίνεται βάσει ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Πως για παράδειγμα θα μπορούσε να εκληφθεί η φημολογία για ενοποίηση του ΕΜΠ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με μόνη βάση την πενταετία στη διάρκεια των σπουδών; Σε τέτοιου είδους προτάσεις αν τελικά έρθουν ως επίσημες από πλευράς του Υπουργείου δεν μπορώ παρά να είμαι εξ’ ορισμού αντίθετη.
- Ποιος πρέπει να είναι, κατά την αποψή σας ο ρόλος του δημόσιου
πανεπιστήμιου και δη του Πολυτεχνείου στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον
Τ. Μ. Γνωρίζουμε καλά ότι κανείς μας δεν περισσεύει. Είναι σε όλους γνωστό ότι το Ιδρυμα πρωτοπορεί στη χώρα λόγω και της εθελοντικής προσφοράς εργασίας, από τα μέλη του στα θεσμοθετημένα όργανα και στις Επιτροπές της Συγκλήτου αλλά και σε ad-hoc πρωτοβουλίες αιχμής, στη συνέχιση και ενίσχυση των οποίων προσβλέπουμε.
Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνία, να ανοίξουμε και πάλι τους δίαυλους επικοινωνίας μαζί της, να προσφέρουμε έργο που την εμπνέει και απελευθερώνει τις δυνάμεις της. Το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, η Έκκληση της Ακρόπολης, η Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, η Συνάντηση των Αθηνών, το ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα εξωστρέφειας του Πολυτεχνείου, τα οποία πρέπει, είτε να αναβιώσουν, είτε να αναβαθμισθούν άμεσα.
Πρόσφατα εκδόθηκε ένας τόμος με τα ερευνητικά αποτελέσματα του ΕΜΠ στο πλαίσιο του εορτασμού των 170 χρόνων του Πολυτεχνείου. Ξεφυλλίζοντας αυτόν τον τόμο θα διαπιστώσει κανείς ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Πολυτεχνείου ειδικά αλλά και του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστήμιου γενικότερα. Η διάχυση της παραγόμενης γνώσης και καινοτομίας στην ελληνική κοινωνία, που θα δημιουργήσει ανάπτυξη. Μόνο έτσι το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να επιτελέσει και αυτόν τον στόχο του, πέρα από την εκπαίδευση και την έρευνα, δηλαδή την υπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος.
- Ηδη αποχαιρετάμε την Ελλάδα, που ξέραμε. Σε αυτό το σκηνικό της κρίσης και
της οπισθοδρόμησης μήπως χρειαζόμαστε ένα νέο "Πολυτεχνείο";
Τ. Μ. Οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω νομίζω ότι δίνουν μία συνολική εικόνα για το «νέο» Πολυτεχνείο. Η καλύτερα, καθώς το Πολυτεχνείο έχει μία συνέχεια και έχει διαμορφωθεί με τη συμβολή όλων μας, για το Πολυτεχνείο του 21ου αιώνα. Ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο εξωστρεφές, με αναμορφωμένο τρόπο διδασκαλίας και διοίκησης, με το βλέμμα στραμμένο τόσο στον φοιτητή όσο και στην παραγωγή νέας γνώσης, μέσω της έρευνας, με τη χρήση όλων των εργαλείων της σύγχρονης εποχής για το βέλτιστο αποτέλεσμα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοκρατική αγωνιστική του παράδοση, όντας πρωτοπόρο στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην Ελληνική Κοινωνία.