Οι εκπτώσεις δεν τόνωσαν τον τζίρο

Μείωση τζίρου 10%-12% και κάθετη πτώση στη χρήση πιστωτικών καρτών δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων. Η πτώση του τζίρου είναι συγκριτικά μικρότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχε αγγίζει το 20%...
Αναλυτικά, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων στην ένδυση- υπόδηση τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση τζίρου 12%, στον οικιακό εξοπλισμό, τα λευκά είδη και τα έπιπλα 11%, στα παιδικά βρεφικά και παιχνίδια 6%, στα καλλυντικά και φαρμακευτικά 8%, στα ηλεκτρικά- ηλεκτρολογικά 20%, στα βιβλία- χαρτικά- δώρα και εποχικά 6%. Τα πολυκαταστήματα επίσης παρουσιάζουν σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 14%, ο κλάδος των αυτοκινήτων συνεχίζει με πτώση που ξεπερνά το 25%, ενώ τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση 4%.

Ούτε οι προσφορές
Οσον αφορά τις προσφορές που προηγήθηκαν των εκπτώσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ φαίνεται να επιβεβαιώνεται η άποψη ότι δεν βοήθησαν στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων ούτε στην τόνωση της αγοράς.

Κατακόρυφη είναι η πτώση της χρήσης των πιστωτικών καρτών καθώς η υπερχρέωση, τα τσιμπημένα επιτόκια και κυρίως η αβεβαιότητα για το μέλλον έχουν αναγκάσει τα νοικοκυριά να περιορίζονται στα απαραίτητα και μόνο εφόσον έχουν το διαθέσιμο εισόδημα για αγορές. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η χρήση των πιστωτικών καρτών είναι για τη φετινή θερινή περίοδο δραστικά μειωμένη, αφού υποχώρησε στο 10% των αγορών.

Tanea.gr