Μια απορία που χρονίζει

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Χρόνια τώρα έχω μια απορία που ψάχνω και δεν βρίσκω απάντηση:

Κάθε χρόνο γίνεται λόγος για τα χρέη των νοσοκομείων, που αισίως έχουν ξεπεράσει τα 6 δις ευρώ, και επειδή κατά κάποιο τρόπο ζω από κοντά την όλη κατάσταση, με τις παλινωδίες περί τακτοποίησης πότε από τον τέως κύριο Αβραμό που αναγγέλθηκαν πληρωμές που ποτέ δεν έγιναν πότε με τους νυν με μια από τα ίδια, μου έχει γεννηθεί η προαναφερόμενη απορία.

Κάθε μεγάλος οργανισμός, π.χ. τράπεζα, ή αλυσίδα καταστημάτων, έχει μια κεντρική υπηρεσία που ασχολείται με τις προμήθειες όλων των μονάδων της, δεχόμενη τις ανάγκες τους και προγραμματίζοντας την κάλυψή τους.

Έτσι επιτυγχάνεται συντονισμός προμηθειών με καλύτερες τιμές, ελεγχόμενες και με ορθολογισμό διαθέσεις των υλικών με σφαιρική και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών.

Και ρωτάω εγώ ο αγαθός και .........
καλόπιστος πολίτης:

Το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να οργανώσει ένα κεντρικό φορέα που να φροντίζει την προμήθεια των πάσης φύσεως ιατρικών μηχανημάτων, φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εξελίξεις της τεχνολογίας ώστε σίγουρα να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές και στη συνέχεια να καλύπτει τις ανάγκες ΟΛΩΝ των νοσοκομείων με ελεγχόμενη τόσο την διάθεση όσο και την κατανάλωση με την έννοια ότι κατά καιρούς θα αποδίδεται λογαριασμός για το «τι έφυγε και που πήγε» ;;;;

Γιατί να έχουμε τώρα δεκάδες νοσοκομεία και ισάριθμα προβλήματα, εξίσου ισάριθμα σκάνδαλα, πολυάριθμους υπόλογους και δισεκατομμύρια χρέη να βαραίνουν τον κρατικό κορβανά.

Ζητάω πολλά;;;;;;; Ζητάω πράγματα που δεν γίνονται;;;;

Αν το διαβάσεις κυρία Μαριλίζα Ξ. ρώτησε τους συμβούλους σου να δούμε τι θα σου πούνε.

Ποια είναι αυτά τα σαράκια και τρωκτικά που χρόνια έχουν ροκανίσει τον κορμό της υγείας και παράλληλα της οικονομίας;;

Δεν υπάρχει βούληση να επιβάλλει τη χρηστή διαχείριση και έλεγχο;;

Γιατί σε κάθε ενέργεια αξιωματούχων θα πρέπει να γράφει τον επίλογο των δραστηριοτήτων τους ο εισαγγελέας και τις συνέπειες να τις υφίσταται ο πολίτης ;;;;;;

Γιατί το Δημόσιο να έχει γίνει το καταφύγιο των κάθε λογής άχρηστων υλικών είτε έμψυχων είτε άψυχων στελεχών και μή;;;