Πολλοί οι μνηστήρες για το δήμο Θεσσαλονίκης


Της Χρύσας Κυριακού

Συνωστισμός επικρατεί στην… ουρά διεκδίκησης των ηνίων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η μία μετά την άλλη… πέφτουν οι υποψηφιότητες για το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Οι μνηστήρες που διεκδικούν την καρέκλα του δημάρχου είναι πολλοί και μέχρι στιγμής μετράμε επίσημα τουλάχιστον έξι. Μεταξύ αυτών ο Κωνσταντίνος Γκουλέκας, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Νίκος Ευθυμιάδης και ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το δήμο Θεσσαλονίκης. Αλλά και ο Γ. Τζήκας, ο οποίος έχει δηλώσει… διαθέσιμος και ο Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον του.
Ο εκλεκτός της ΝΔ βρέθηκε στο πρόσωπο του βουλευτή στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Κ. Γκιουλέκα, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του υποστηρίζοντας ότι κατέρχεται στον στίβο των δημοτικών εκλογών "χωρίς δεσμεύσεις προς κόμματα, οικονομικά συμφέροντα και πρόσωπα". Το πρόσωπο με το οποίο θα διεκδικήσει το.........
δήμο βρήκε και το ΚΚΕ. Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος αντικαθιστά τον επί χρόνια υποψήφιο του ΚΚΕ, Αγάπιο Σαχίνη, διεκδικεί και αυτός το δημαρχιακό θώκο.
Ανεξάρτητοι
Υποψηφιότητα για το δήμο κατέθεσαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπουτάρης και ο Στέλιος Παπαθεμελής. Ο Γ. Μπουτάρης σε συνέντευξή Τύπου τόνισε πως η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη. «Είμαστε η κύρια δύναμη που υπόσχεται όχι μόνο την ανατροπή του συστήματος αλλά και την αποκατάσταση ενός οράματος που θα φέρει την πόλη σε μια άλλη εποχή», δήλωσε. Αλλά και ο Στέλιος Παπαθεμελής δήλωσε επίσης ανεξάρτητος. Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος εξέφρασε και ο επί 20 χρόνια δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά του ενδεχομένου το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει επιχειρηματία για υποψήφιο δήμαρχο. Υποψήφιος δηλώνει και ο επιχειρηματίας Ν. Ευθυμιάδης ο οποίος τονίζει πως η υποψηφιότητα του είναι ανεξάρτητη και διακομματική, αλλά σέβεται τα κόμματα και επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συνεργασία χωρίς όμως εξαρτήσεις. Υποψήφιοι επίσης έχουν δηλώσει ο Τάσος Τζήκας, ο Φώτης Μπίμπασης και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το «Ντορικό» στρατόπεδο.
Εν αναμονή ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ
Και παρόλες τις υποψηφιότητες που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, το κυβερνών κόμμα δεν έχει ακόμη επιλέξει τον «εκλεκτό» του. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά ονόματα, και όλοι τώρα αναμένουν τις αποφάσεις της Ιπποκράτους. Βέβαια, τις τελευταίες ώρες εικάζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα «κατεβάσει» επίσημο υποψήφιο και θα στηρίξει… σιωπηλά την υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη. Αλλά και στο ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος Γιώργος Καρατζαφέρης κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Το πιο πιθανό είναι ότι θα προτείνει τον βουλευτή της Β΄Θεσσαλονίκης, Κ. Βελόπουλο