Και άλλη ερώτηση βουλευτών του ΠαΣοΚ για την τράπεζα της Ελλάδος

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ερώτηση επτά βουλευτών του ΠαΣοΚ με πρώτο υπογράφοντα τον Μιχάλη Κατρίνη με ΘΕΜΑ: " ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ "

Όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά και επαναλάβει μετεκλογικά η Κυβέρνηση, πρωταρχικό στόχο αποτελεί η διαφάνεια και ο έλεγχος σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Ο έλεγχος αυτός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν αφορά στη λειτουργία των θεσμών και του χρημαστοπιστωτικού συστήματος.

Μια τέτοια υπηρεσία, υψίστης σημασίας, η οποία ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και είναι επιφορτισμένη με κανονιστικές- εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, είναι η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος. Μεταξύ των άλλων, η Υπηρεσία αυτή ασχολείται με τον έλεγχο των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, στη νευραλγική αυτή Διεύθυνση υπηρετούν υπάλληλοι για τους οποίους δεν προβλέπεται η υποχρεωτική κατάθεση του ΄΄πόθεν έσχες΄΄ τους.

Λόγω της σπουδαιότητας της υπηρεσίας αυτής αλλά και του σημαντικότατου ρόλου στη εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της δράσης της.

Για το σκοπό αυτό, επιβεβλημένος θεωρείται ο αυστηρότατος έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των.............
επί πολλά έτη υπηρετούντων σε αυτή υπαλλήλων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1. Εφαρμόζεται η υποβολή του ΄΄πόθεν έσχες΄΄ στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος και, αν όχι, γιατί δεν έχει προβλεφθεί.
  2. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες καίριες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες δεν ισχύει η υποχρεωτική υποβολή του ΄΄πόθεν έσχες ΄΄για τους υπαλλήλους των.

Ημερομηνία

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Οι ερωτώντες βουλευτές:

  1. Μιχάλης Κατρίνης
  2. Ευστάθιος Κουσουρνάς
  3. Σάββας Εμινίδης
  4. Αθανάσιος Παπαδόπουλος
  5. Αθανάσιος Γικόνογλου
  6. Δημήτρης Καρύδης
  7. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος