Νόμιμη παρανομία!


Γράφει ο Αϊκούτ Καδήρ

Πριν από κάποιες μέρες διάβασα την παρακάτω είδηση σε μια εφημερίδα:

H πολυτέλεια δεν αναγνωρίζει την οικονομική κρίση!”

Το περιεχόμενο της είδησης ήταν το εξής: “Παρόλο που υπάρχει οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει όλους τους λαούς του κόσμου, η πολυτέλεια δυστυχώς δεν αναγνωρίζει την κρίση και συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε σχέση με την προ-οικονομικής κρίσης χρονική περίοδο. Φανταστείτε ότι σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο στο οποίο οι πλούσιοι αγοράζουν εσώρουχα Victorias Secret που κοστίζουν 15 εκτ. Δολάρια και αγοράζουν τρόφιμα για τα κουτάβια τους αξίας 1.8 εκτ. Δολαρίων.”

Ναι καλά ακούσατε.. 1.8 εκτ. Δολάρια για τρόφιμα ενός ζώου. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος (από αυτούς που θα διαβάσουν το άρθρο) που έχει δει στη ζωή του τα 1.8 εκτ. Δολάρια μαζεμένα. Και μια ζωή να δουλέψεις δεν πρόκειται να βγάλεις τόσα λεφτά. Ας ασχοληθούμε όμως με την κοινωνική διάσταση περισσότερο αυτής της είδησης. Η είδηση παραθέτει ένα μεγάλο πρόβλημα, της αν-ισοκατανομής του πλούτου, της ανισότητας μεταξύ ανθρώπων και το ότι κάποιοι άνθρωποι στα μάτια κάποιων άλλων ανθρώπων δεν έχουν καμιά διαφορά από ζώα.

Δεν είναι η πρώτα φορά που......... τόσα χρήματα ανήκουν σε ιδιώτες μόνο.. Πόσα πράγματα θα άλλαζαν στον κόσμο αν τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για δημόσιο συμφέρον ή και για κάλυψη αναγκών των φτωχών της κοινωνίας;

Ο Adam Smith στο έργο του : The Wealth of Nations, θεωρούσε ότι οι καταναλωτές θα δρούσαν λογικά και θα έκαναν τις αγορές τους στα πλαίσια της λογικής. Όμως ένας ανώνυμος Γάλλος την ίδια εποχή είχε πει το παρακάτω που θα γινόταν σύντομα το σύνθημα της νόμιμης παρανομίας που ζούμε σήμερα : αφήστε τους να κάνουν, αφήστε τους να καλοπεράσουν, δηλαδή με λίγα λόγια έλεγε στο κράτος να μην παρεμβαίνει στις ιδιωτικές περιουσίες.

Από τα παραπάνω συνάγεται το εξής: Οι άνθρωποι πάντα κινούνται και δρουν στα πλαίσια της λογικής και της νομιμότητας. Οπότε αφήστε τους ανθρώπους να κάνουν ότι θέλουν.

O Adam Smith δεν ήταν οικονομολόγος… Ήταν φιλόσοφος. Ίσως σε αυτόν σήμερα να φαινόταν λογικό κάποιος να δίνει δις ευρώ για εσώρουχα μόνο ή για τρόφιμα ζώων, αλλά τουλάχιστον εμείς δεν συμφωνούμε με την παραπάνω λογική του Adam Smith.

Στα μάτια αυτών, ο υπόλοιπος κόσμος (6 δις. άνθρωποι) δεν έχουν αξία όσο τα ζώα.

Η ρήση ενός Λατίνου φιλοσόφου «homo homini lupus» (o άνθρωπος, για τον άνθρωπο, λύκος) μοιάζει επίκαιρη όσο ποτέ. Αυτές είναι συνθήκες ζούγκλας. Ο ισχυρός εξολοθρεύει τον ασθενή. Ζει, ευημερεί και πλουτίζει σε βάρος του.

Όταν κάποιοι δίνουν 1.8 εκτ. Δολάρια για τρόφιμα των κουταβιών τους κάποιοι άλλοι ψάχνουν στα σκουπίδια τα φαγητά τους. Όταν το 20% της ανθρωπότητας έχει πρόσβαση στο 90% του πλούτου της Γης, οι 80% ζουν σε συνθήκες χειρότερες και από αυτές των ζώων. Αυτή είναι η αλήθεια.. Δυστυχώς.

Αυτοί όμως πως τα απόκτησαν τόσα χρήματα; Βεβαίως και εκμεταλλεύομενοι τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Σήμερα υπάρχει η "νόμιμη" ληστεία μέσω της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, είναι η νόμιμη ληστεία που κάνει κάποιους να ζουν στη φτώχεια και άλλους να ζουν μέσα στη χλιδή και τον αμύθητο πλούτο, είναι η νόμιμη ληστεία των απίστευτων δισεκατομμυρίων κερδών που έχουν εισπράξει από τις τσέπες των λαών του πλανήτη όλα αυτά τα χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές»

Κάποιος πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε πει ο κόσμος να κάνει αγορές για να αναπτυχθεί η οικονομία μας. Ο Χριστός είπε πως «το Φως ήλθε στον κόσμο, αλλά οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο από το Φως, γιατί ήταν πονηρά τα έργα τους. Όποιος πράττει φάυλα, μισεί το Φως και δεν έρχεται στο Φως για να μην ελεγθούν τα έργα του».(Ιωάν. 3:19-20).

Αν σκεφτούμε ότι ο καθένας μας έχει μια μόνο μοναδική ζωή σε τούτο τον κόσμο αυτό που βλέπουμε δεν διαφέρει από ληστεία, κλοπή, βιασμό. Δυστυχώς σήμερα πέρα από μια μικρή ομάδα ανθρώπων κανείς άλλος δεν ασχολείται με αυτήν την ανισότητα και την παρανομία σχετικά με την κατανομή του πλούτου.

Αυτή η κατάσταση καθημερινά παίρνει πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα, αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη και τον οδηγεί προς την καταστροφή.

Ναι καλά καταλάβατε. Κάνω λόγο περί του ελεύθερου εμπορίου.

Είναι μεγάλη ειρωνεία την στιγμή που καταστρέφεται ο κόσμος από τον άγριο καπιταλισμό κάποιοι να αναφέρονται σε ανακαλύψεις άλλων πλανητών και τέτοιες ανοησίες. Και είναι το ίδιο ειρωνικό οι λαοί να ασχολούνται με ανοησίες χωρίς να ξέρουν την πραγματική κατάσταση του κόσμου μας.

Στον κόσμο κάποιοι πεθαίνουν, κάποιοι γεννιούνται και οι νέοι κληρονομούν τις περιουσίες των πατέρων τους, κάποιοι εκμεταλλεύονται την φιλελεύθερη δημοκρατία και όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με έναν ιστό της αράχνης που υπάρχει γύρω από την ανθρωπότητα.

Οι νόμοι μοιάζουν με ιστό αράχνης που συγκρατεί τα ελαφρά και αδύναμα αλλά σκίζεται από τα βαριά και μεγάλα* . (Σόλωνας από Αθήνα).

Πόσο θα αργήσει αυτό να φέρει τους καρπούς μιας νέας οργής;


Ντροπή!!!

Του Αϊκούτ Καδήρ

Φοιτητής Νομικής ΔΠΘ