«Καιόμενη βάτος» το Βατοπαίδι


Η απολογία του Γιάννη Αγγέλου, ενώπιον της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, διαβιβάστηκε χθες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που συνεχίζει την διερεύνηση της υπόθεσης. Σ’ αυτήν, ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου του Κώστα Καραμανλή, διακηρύσσει την μη ανάμειξή του στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και υποστηρίζει ότι η εγγύτητα της σχέσης του με τον πρώην πρωθυπουργό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να τον εμπλέξουν στην υπόθεση, "θεωρώντας ότι είμαι το πιο πρόσφορο μέσο για να πλήξουν τον πρωθυπουργό".
Στην απολογία του, ο κος Αγγέλου υπογραμμίζει πως οι υπουργοί και υφυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις (παραίτηση από το δικόγραφο, «ανταλλαγές» εκτάσεων), «ενήργησαν αυστηρά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, υπογράφοντάς τες. Έχουν υποστηρίξει κατ’ επανάληψη, όπου εκλήθησαν να το κάνουν, ότι ενήργησαν αυτοβούλως και με πλήρη πεποίθηση ότι έπρατταν το νόμιμο και ορθό. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να.........
δικαιολογηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην Πρωθυπουργού. Όσοι το επιχειρούν αυτό, αναφερόμενοι στο Μαξίμου, το κάνουν για ευνόητους λόγους, διότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες. Το κάνουν δε εκ των υστέρων, εντελώς όψιμα και μάλιστα, όταν απέκτησαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου».
Δεδομένου πάντως, ότι ο ίδιος ο κος Αγγέλου, κατηγορείται ως επί το πλείστον, βάσει της σχετικά πρόσφατης μαρτυρίας του Πέτρου Δούκα, πως με τηλεφώνημά του στον τότε υφυπουργό Οικονομικών, τον παρότρυνε αντικειμενικά να προωθήσει την υπόθεση σε κατεύθυνση φιλική προς τα συμφέροντα της Μονής (παραίτηση από το δικόγραφο και μάλιστα γρήγορη), ο μάρτυρας αποφεύγει να εντάξει τον κο Δούκα σε όσους «προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες», εκτιμώντας πως ο πρώην υφυπουργός, δεν θυμάται επακριβώς τον χρόνο του τηλεφωνήματος που δέχθηκε, ούτε τις λεπτομέρειές του.
Ο κος Αγγέλου επίσης, διαψεύδει όσους μάρτυρες ανέφεραν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία του με τους μοναχούς, ενώ επανέλαβε ότι το τότε Πρωθυπουργικό Γραφείο του οποίου προΐστατο, περιοριζόταν να διαβιβάζει τις επιστολές που δεχόταν, στους «εκάστοτε αρμοδίους».
Κατά την διαδικασία, η Προανακριτική Επιτροπή ενημερώθηκε και για την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση , που δέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνης από την τράπεζα MARFIN EGNATIA BANK, έχοντας εκφράσει την άποψη, πως η χρηματοδότηση της Μονής Βατοπεδίου από την Τράπεζα, είναι ερευνητέα.