Καταπάτηση θεσμών

Γράφει ο Γιώργος Σταματόπουλος

Στο υπουργείο Ναυτιλίας καταπατήθηκαν πρόσφατα οι δημοκρατικοί θεσμοί καθώς η υπουργός καταστρατήγησε τη νομιμότητα διορίζοντας διευθυντή στη Σχολή Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού άλλον από εκείνον που είχε εκλέξει με νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες το εκπαιδευτικό συμβούλιο της σχολής!


«Πράσινη» δημοκρατία στο μεγαλείο της! Ασέβεια στους θεσμούς, στην εκλογική διαδικασία, στους καθηγητές, στην ίδια την (πάσχουσα) ναυτική παιδεία!

Ο διορισμός αυτός είναι πραξικοπηματικός και πέρα για πέρα αντιδημοκρατικός, λένε οι καθηγητές της σχολής. Είναι δυνατόν το εκπαιδευτικό συμβούλιο να εκλέγει δημοκρατικά, έπειτα από ψηφοφορία, τον έναν από τους δύο υποψηφίους και η υπουργός να διορίζει άλλον, που δεν είχε καν θέσει υποψηφιότητα; Να που............
στην «αξιοκρατία» της κυβέρνησης συνέβη! Και αυτό, παρ' ότι στους κύκλους των καθηγητών είναι γνωστό ότι ο εν λόγω (διορισθείς) καθηγητής δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος που απαιτείται για να ανελιχθεί κάποιος από τη βαθμίδα του επίκουρου σε αυτή του καθηγητή. Και παρ' ότι τρεις φοιτητές της σχολής τον έχουν καταγγείλει για μεροληπτική και αντικανονική διόρθωση των γραπτών!

Καθώς φαίνεται, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυρία Κατσέλη και, κυρίως, για τον γενικό γραμματέα Γεώργιο Βλάχο. Ο τελευταίος είχε αντιδράσει στο πρώτο σημείωμα («Ε» 7.4.2010) όπου ρωτούσα γιατί καθυστερεί ο διορισμός του διευθυντή. Ακολούθησε συνάντηση μαζί του και δεύτερο σημείωμα («Ε» 17.4.2010) όπου ούτε λίγο ούτε πολύ τον αποκαλούσα ψεύτη και ιδιοτελή.

Καμία αντίδραση σ' αυτό το σημείωμα, προφανώς γιατί ήταν απασχολημένος με το «μαγείρεμα» του διορισμού, όπως και απεδείχθη. Τεράστιο σκάνδαλο για την ιστορία των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης.

Και τι να πουν οι άλλοι καθηγητές που ένιωσαν να θίγονται ως επιστήμονες αλλά και ως πολίτες αφού η ψήφος τους δεν ελήφθη υπ' όψιν;

Η ετσιθελική απόφαση της υπουργού τούς ακυρώνει ως πολίτες, ως ανθρώπους, ως επιστήμονες. Και με το δίκιο τους διαμαρτυρήθηκαν με επιστολή τους προς την κυρία Κατσέλη για την «αυθαίρετη και αναξιοκρατική επιλογή διευθυντή στη Σχολή Μηχανικών». Ζητούν να πληροφορηθούν «τους λόγους για τους οποίους περιφρονήθηκε μια καθ' όλα νόμιμη και δημοκρατική διαδικασία εκλογής». Παρακαλούν για την άμεση διερεύνηση του θέματος καθώς θεωρούν ότι «αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας» και ζητούν επίσης «την απόδοση ευθυνών σε όσους εισηγήθηκαν γραπτά ή προφορικά την επιλογή του διευθυντή».

Εχουν δίκιο οι άνθρωποι, διότι βλέπουν να καταργείται ο ρόλος τους, το κύρος τους, και ο «ιερός» δημοκρατικός θεσμός του εκπαιδευτικού συμβουλίου. Και έχουν επίσης δίκιο να ζητούν από τον νεοδιορισθέντα καθηγητή να παραιτηθεί άμεσα. Και «εφόσον επιθυμεί τη θέση του διευθυντή της σχολής να τη διεκδικήσει με τον μόνο τρόπο που αρμόζει σ' έναν εκπαιδευτικό λειτουργό και ακαδημαϊκό πολίτη: να εκτεθεί στους συναδέλφους του και τους σπουδαστές του και να προσπαθήσει να τους πείσει ότι δικαιούται αυτή τη θέση».

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είχε πει προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι βουλιάζουμε, αφού η κομματοφροσύνη ζει και βασιλεύει, προς δόξαν της χυδαιότητας... Τι λέει για όλα αυτά η κυρία Κατσέλη, αλλά και ο κύριος γενικός Γ. Βλάχος;

Γιώργος Σταματόπουλος