Με αυτή τη Δημόσια Διοίκηση; Ποτέ...

Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Η Δημόσια Διοίκηση είναι σαν την νοικοκυρά του σπιτιού. Όταν είναι προκομμένη και επιμελής, η οικογένεια λειτουργεί ρολόι, όταν όμως είναι τρελοκαμπέρο τότε λειτουργεί σαν τον αυτόματο πιλότο με πολλές "παρεμβολές" και "παράσιτα", που οδηγεί σε λανθασμένη πορεία, με όλα τα πιθανά επακόλουθα.

Εκεί πήγε η σκέψη μου όταν διάβασα την Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και για φέτος, όπου και πάλι παρουσιάζει την "νοικοκυρά" όχι μόνο τρελοκαμπέρο αλλά και... "τα ζώα μου αργά", που λέμε όταν η εξελίξεις δεν είναι στα "άμεσα" ενδιαφέροντα κάποιου.

Γράφει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο κ. Επιθεωρητής, ότι η άσχημη εικόνα για τον δημόσιο τομέα οφείλεται κυρίως "...σε γραφειοκρατικές περιπέτειες χωρίς όμως, να απεικονίζει την όλη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, που λειτουργεί ικανοποιητικά, αλλά με τους δικούς της ρυθμούς που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής μας" και παρακάτω "...το κόστος από τη δυσλειτουργία του κράτους, λόγω γραφειοκρατίας είναι τεράστιο και ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ στο 6,8% του ΑΕΠ", δηλαδή 30 δισ. δολάρια περίπου, δηλαδή ένα ποσό που θα μείωνε σημαντικά το δημόσιο χρέος μας ή θα ..........
εξοφλούσε άνετα τα χρέη των νοσοκομείων, της επιστροφής του ΦΠΑ και άλλες υποχρεώσεις του κράτους.

Αν δε σ' αυτό το ποσοστό προστεθεί και το ποσοστό της παραοικονομίας, 30% περίπου και τα εξ αυτού του λόγου, διαφεύγοντα έσοδα του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων, τότε μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στην οικονομία, δηλαδή στην τσέπη μας, με φυσικό επακόλουθο καλύτερη παιδεία, καλύτερη πρόνοια, συντάξεις, υγεία κλπ.

Και αν κανείς διερωτηθεί: αν είναι έτσι τότε γιατί δεν το κάνουμε; Η απάντηση είναι, γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ, Ηγεσία και Δημόσια Διοίκηση, ομού, επειδή λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά και κεχωρισμένως, για "την πάρτη" του δηλαδή ο καθένας.

Το Σύστημα δε, λειτουργεί τόσο τέλεια ώστε να φροντίζει ακόμα και για την ατιμωρησία σε περίπτωση που κάποιος "απρόσεκτος" συλληφθεί στα "πράσα"! Τότε λοιπόν, αναλαμβάνει να "καθαρίσει" υπηρεσιακό όργανο, το πειθαρχικό, το οποίο π.χ. έκρινε και απάλλαξε προϊστάμενο εφοριακό κατηγορούμενο ότι δεν "αντελήφθη" έλλειμμα 7,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ και άλλον εφοριακό που επίσης δεν "αντελήφθη" έλλεμμα 400 χιλιάδων ευρώ.

Εξαντλώντας την αυστηρότητά του "το πειθαρχικό", τιμώρησε, λέει, με υποβιβασμό ενός βαθμού, επίσης εφοριακό που "προξένησε" έλλειμμα 1,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ, ενώ σε άλλους δύο εφοριακούς, επέβαλε τρίμηνη παύση, επειδή ο ένας κατάφερε με διάφορα "κόλπα" να επιστραφούν φόροι, στον ίδιο αλλά και σε συγγενείς και φίλους (αυτός τουλάχιστον δεν ήταν μοναχοφαγάς), ύψους 25.000 ευρώ και ο άλλος έκανε μόνος του ελέγχους σε "πελάτες" του, για να τους προφυλάξει από "άλλους" ελεγκτές.

Έναν άλλο εφοριακό τον τιμώρησαν με τρίμηνη στέρηση αποδοχών επειδή "διευκόλυνε", λέει, επιχειρηματία σε φορολογικά του προβλήματα, ενώ για την ίδια αιτία ο ίδιος είχε καταδικαστεί από τα πολιτικά δικαστήρια, σε 30 μήνες φυλάκιση!

Βέβαια, στην λίστα των λαμόγιων δεν υπάρχουν μόνο εφοριακοί. Υπάρχουν υπάλληλοι και άλλων ειδικοτήτων όπως π.χ. κάποιοι που κατακρατούσαν ασφαλιστικές εισφορές ταμείων, κάποιοι άλλοι που "ελάμβαναν" φακελάκια, αλλά και γιατροί του ΙΚΑ που συνταγογραφούσαν π.χ. VIAGRA για την θεραπεία οξείας βρογχίτιδας, ή κτηνιάτροι που ελληνοποιούσαν κρέατα και άλλοι πολλοί.

Ακόμα και ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών απηλλάγη αν και μπροστά του είχε προσγηοθεί ολόκληρο ελικόπτερο για να "παραλάβει" τον Παλαιοκώστα και τον Ρετζάι, χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα, έτσι για το "καλό".

Ιδιαίτερη "τιμητική" μνεία γίνεται στην έκθεση και για εκείνες τις υπηρεσίες που πρωταγωνιστούν σ' αυτό το "πανηγύρι". Είναι, λέει, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι και οι Πολεοδομίες, δηλαδή ακριβώς οι (σάπιες) βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί και θα λειτουργήσει ο "Καλλικράτης" προς όφελος των πολιτών και κυρίως, όπως λένε, της οικονομίας, ιδιαιτέρως αυτής!! Λένε...

Αλλά αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον και την αθρόα προσέλευση υποψηφίων για τους νέους Δήμους, (25, λένε, επιφανή στελέχη, μόνο από το κυβερνητικό κόμμα), τότε θα καταλάβουμε ότι η "τσίκνα του ψητού", έχει κιόλας ερεθίσει ευαίσθητες "μύτες". Και επειδή, δυστυχώς, δυστυχέστατα, και αυτή η διαδικασία θα "χρωματιστεί" κομματικά, δηλαδή μέσα στ' "άλλα" ενδιαφέροντα θα υπάρχει και το ενδιαφέρον για τους "δικούς μας", π.χ. παιδιά, εργολάβους, προμηθευτές κλπ., φαντάζομαι ότι, μέσα σ'όλα του νόμου, θα έχουν φροντίσει και για τις προϋποθέσεις απαλλαγής των υπευθύνων είτε μέσω κάποιας "παραγραφής", είτε μέσω κάποιου "υπηρεσιακού οργάνου", είτε ακόμα και μέσω κάποιας διαδικασίας συνεχών δικαστικών "αναβολών" εκδίκασης μέχρις εξαντλήσεως των νομίμων ορίων παραγραφής, όπως π.χ. στις υποθέσεις Κεντέρη-Θάνου και παλαιότερα της Κουτσόγιωργα.


Υ.Γ1. Επειδή και σ' αυτό το "άθλημα" οι χούλιγκανς έχουν αγριέψει πολύ προτείνω ένα μέτρο με άμεση απόδοση για το Δημόσιο Ταμείο. Όποιος έχει σχέση με Δημόσιο Ταμείο, υπάλληλος, προμηθευτής ή εργολάβος και "συλληφθεί" με πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία την απόκτηση των οποίων δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει εντός 90 ημερών, χωρίς αναβολές και παρατάσεις, αυτά να θεωρούνται, αυτομάτως και άνευ ετέρου, δημόσια περιουσία και να εκποιούνται προς όφελος του δημοσίου. Να δίδεται δε προθεσμία έως και 3 έτη στον δικαιούχο, με ή χωρίς εισαγωγικά, να αποδείξει την απαίτησή του και εφ' όσον δικαιωθεί, να αποζημιώνεται στο ακέραιο. Αν γινόταν αυτό, θα τολμούσαν π.χ. οι "εισοδηματίες" πολεοδόμοι της Σύρου να έχουν τέτοια περιουσία.


Υ.Γ2. Καλά όλα αυτά, αλλά η τρελοκαμπέρο μπορεί;