Η Εξαφάνιση της Μεσαίας Τάξης & οι Συνέπειες

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Εδώ και μήνες, γερμανοί αστυνομικοί και ψυχολόγοι προειδοποιούν για επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις, σαν συνέπεια της απογοήτευσης μεγάλου μέρους των νέων για τις αβέβαιες προοπτικές του μέλλοντός τους. Η δημοσίευση της χθεσινής έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας (DIW) ήρθε να επιβεβαιώσει αυτές τις ανησυχίες. Όλα δείχνουν πως για πρώτη φορά μετά την αστική επανάσταση κατά της φεουδαρχίας ξαναεπιστρέφουμε σε μια νεοφεουδαρχία. Η έρευνα διαπιστώνει πως το χάσμα πλούτου και φτώχειας μεγαλώνει διαρκώς και η μεσαία τάξη συρρικνώνεται ραγδαία, με κίνδυνο σε μερικές δεκαετίες να εξαφανιστεί εντελώς και μαζί της να εξαφανιστεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. . Ηδη την τελευταία δεκαετία, δέκα εκατομμύρια γερμανοί έπεσαν από την οικονομικώς μεσαία στην...........
κατώτερη τάξη. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης το παράδοξο, σε περίοδο κρίσης, οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Πριν μια εβδομάδα ακριβώς, είχε δημοσιευθεί μια άλλη έρευνα που έγινε σε παγκόσμια κλίμακα, από την Boston Consulting Group (BCG). Τα συμπεράσματα ήταν σχεδόν τα ίδια. Σε όλες σχεδόν τις χώρες και παρά την κρίση, μέσα στο έτος κρίσης 2009, «οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».
Το Γερμανικό Ινστιτούτο συμπεραίνει πως η εξέλιξη αυτή είναι κυρίως η συνέπεια της, λόγω παγκοσμιοποίησης, αυξημένης ανταγωνιστικότητας. Το ίδιο Ινστιτούτο προειδοποιεί για κοινωνικές εκρήξεις και αύξηση παραβατικότητας, και όχι μόνο από νέους αλλά και από κοινωνικά εξαθλιωμένους οικογενειάρχες μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων που βρέθηκαν στο περιθώριο. Βλέπει μετακινήσεις πρώην μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια των περιοχών που διαμένουν, προς φτωχότερες συνοικίες και προβλέπει πως η αυξανόμενη υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων περιοχών θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες κοινωνικές συγκρούσεις αφού απογοήτευση και φοβία θα βρουν διέξοδο στη βία. Προβλέπεται να αρχίσουν συγκρούσεις φυλετικού και κοινωνικού ρατσισμού που βαθμιαία θα πάρουν χαρακτήρα κοινωνικής πόλωσης πλουσίων και φτωχών.
Τέτοιες έρευνες δεν γίνονται στη χώρα μας αλλά και εκείνες του εξωτερικού δεν απασχολούν τα ελληνικά ΜΜΕ, νομίζοντας (σαν την στρουθοκάμηλο) πως έτσι ξορκίζουν τα κακά πνεύματα.