Η μεγάλη φιέστα των νοτιοαφρικανών με τα 2 δολ. τη μέρα!...


Γράφει ο Μαγια

Ποιο ΔΝΤ; Μουντιάλ! Για έναν μήνα, μέχρι την 11η Ιουλίου, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφουν τα βλέμματά τους στη Νότια Αφρική. Το παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά στη μαύρη ήπειρο. Κυρίες και κύριοι, λάβετε θέσεις. Όλοι χρειαζόμαστε μια μεγάλη ανάσα. Και στις 2:30 το μεσημέρι μην ξεχάσετε τον αγώνα της εθνικής μας απέναντι στη Ν. Κορέα.

Ευτυχώς, κανείς φωστήρας του υπουργείου Οικονοµικών δεν σκέφτηκε ακόμη να βάλει φόρο στο Μουντιάλ...
Ολος ο πλανήτης μια μπάλα. Και η Αφρική είναι πλέον χωρίς αμφιβολία ένας σοβαρός παίκτης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που πλέον τροφοδοτεί με αστέρια όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, φτάνοντας να ανταγωνίζεται την «αειφόρο παραγωγή» της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό πως η FIFA αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωση του τωρινού Μουντιάλ στη Νότια Αφρική για να ανταμείψει τη χώρα για τον ματωμένο ανήφορο που χρειάστηκε να........
διανύσει ώσπου να καταλυθεί το καθεστώς του απαρτχάιντ και όχι για να συμπεριλάβει μια ολόκληρη ήπειρο στο πεδίο των πλουτοφόρων επιχειρήσεών της. Η Αφρική αποτελεί πλέον μέρος αυτής της μηχανής του χρήματος. Αλλά δεν αποκομίζει κανένα κέρδος.

Ναι, τα στάδια είναι υπέροχα -αλλά κτίστηκαν από εργάτες που έχουν ήδη απολυθεί. Πολλοί θα πλουτίσουν από αυτήν την ιστορία: στα ταμεία της FIFA έχουν εισρεύσει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό που χρειάζονται οι Νοτιοαφρικανοί, το ένα τρίτο των οποίων ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, είναι σπίτια, ηλεκτρικό, γιατρούς. Και χρήματα γι' αυτά δεν θα μείνουν.