ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ Η Κα ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ – ΜΕ ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ


Κατά καιρούς, έχουμε ασκήσει έντονη κριτική στην Κα Μπιρμπίλη. Κριτική, για τους συμβούλους του λόμπυ των εταιρειών αιολικών, για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμολογίων αιολικών και για φωτογραφικές διατάξεις υπέρ μεγάλων εταιρειών, χωρίς ποτέ να μας διαψεύσει η Κα Μπιρμπίλη ή κάποιος από το περιβάλλον της, επώνυμα ή ανώνυμα.

Από την άλλη, αρκετές φορές έχουν διαψευστεί άλλα bloggs για «δήθεν αποκαλύψεις», όπως πρόσφατα με την περίπτωση της Υπουργού Κας Α. Διαμαντοπούλου.

Αποδεικνύοντας ότι είμαστε ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι, αλλά και δίκαιοι, αυτή τη φορά θα δώσουμε συγχαρητήρια στην Κα Μπιρμπίλη.

Κι αυτό γιατί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των ΑΠΕ στη Βουλή, πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία της Ελληνικής φύσης.

Οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα αιολικά πάρκα σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο ΑΠΕ, (Υπουργική Απόφαση Σουφλιά), απαγορεύονταν μόνο στους πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών, δηλαδή τις «περιοχές απολύτου προστασίας». Σαν να λέμε, απαγορευόταν στις κορφές του Ολύμπου, το Μύτικα και το Στεφάνι, αλλά επιτρέπονταν «υπό προϋποθέσεις» στο «Οροπέδιο των Μουσών» τριγύρω.


Το έναυσμα δόθηκε από σχόλιο της αντιπολίτευσης προς την Κα Μπιρμπίλη : «Καταλαβαίνουμε τις ..........
περιβαλλοντικές σας προσπάθειες , αλλά με τη σχετική διάταξη της παρ. 2, του Άρθρου 8 του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, νομιμοποιούνται αιολικά πάρκα, έστω κατ’ εξαίρεση, σε προστατευόμενες περιοχές και η απαγόρευση ισχύει μόνο για περιοχές απολύτου προστασίας. Και σας διαβεβαιώνουμε πως δεν θα θέλαμε να βλέπουμε ανεμογεννήτριες μέσα στο Δάσος της Δαδιάς που είναι μια προστατευόμενη περιοχή».

Η αντίδραση της Κας Μπιρμπίλη ήταν άμεση και απάντησε: « Ναι και αυτό το θέμα με απασχολεί πολύ καιρό. Για την ξεκάθαρη αντιμετώπιση του ζητήματος προστασίας της φύσης, αποσύρουμε την σχετική ρύθμιση».

Η Κα Μπιρμπίλη , θα μπορούσε να είχε διατηρήσει τη ρύθμιση, προσθέτοντας δυσνόητες ασφαλιστικές δικλείδες για ειδικές μελέτες και αυστηρές προϋποθέσεις - που ως γνωστό είναι τα «παράθυρα» των Νόμων - και τελικά θα έμεναν εκτεθειμένες προστατευόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, τα Ζαγοροχώρια στην Ήπειρο, τα Μαστιχοχώρια στη Χίο, η Σαμοθράκη κ.α.

Όμως δεν τη διατήρησε και μπράβο της. Άλλωστε οι προστατευόμενες περιοχές είναι μόνο μικρό μέρος της ελληνικής επικράτειας, πολύ μικρότερο του 5% του εδάφους.

Της ευχόμαστε να αντέξει στις πιέσεις από το λόμπυ των αιολικών πάρκων και να μην τα γυρίσει με κρυφή τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο. Επίσης της ευχόμαστε να αντέξει και από τις δήθεν «αθώες» παρεμβάσεις και πιθανά δελτία τύπου από επώνυμες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το Καφενείο έχει αποκαλύψει έγκαιρα τις διασυνδέσεις αυτών των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις μεγάλες εταιρείες και τον ύποπτο ρόλο τους: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_7460.html