Περί Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων..


Αγαπητοί κύριοι,

Τους τελευταίους μήνες έχει προκύψει μία ανήκουστη υπόθεση αδιαφάνειας, που αφορά στον περσινό Διαγωνισμό των Συμβολαιογράφων.

Τα πορίσματα των ερευνών καταδεικνύουν ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για στοχευόμενες βαθμολογήσεις.

Ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέστειλε αρχικά τους διορισμούς, 3 μήνες μετά προχωράει κανονικά στους διορισμούς, παρότι η υπόθεση εκκρεμεί στο Σ.Τ.Ε. και παρά την εντονότατη κατακραυγή του νομικού κόσμου.

Ίσως γιατί υπάρχει άρθρο στον Κώδικα των Συμβολαιογράφων το οποίο αναφέρει ότι ακόμα και αν έχει ακυρωθεί ο διαγωνισμός από το ΣΤΕ, ως πλημμελής, όποιος έχει προλάβει να διοριστεί, παραμένει στη .........θέση του!!

Επισυνάπτω το εξώδικο, όπως επιδόθηκε στον κ. Καστανίδη, προς γνώση Σας.

Περιμένω επιτέλους την αντίδραση του Τύπου σε ένα τόσο εξόφθαλμο παρατυπίας ζήτημα, που διασύρει τόσους μήνες το θεσμό της Συμβολαιογραφίας.

Σας ευχαριστώ θερμά,

Μ.Γ. ως μία εκ των εκπροσώπων της 'Επιτροπής Αγώνα κατά της Αδιαφάνειας', αποτελούμενης από 40 ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ - συμμετέχοντες στον περσινό Διαγωνισμό των Συμβολαιογράφων.

ΠΡΟΣ τον Κ. Υπουργό ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, κ. Καστανίδη

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009

Κ. Υπουργέ Δικαιοσύνης και Διαφάνειας,
Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε εντονότατα σχετικά με τη νομιμότητα του περσινού Διαγωνισμού των Συμβολαιογράφων, η οποία έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση στο νομικό κόσμο της Ελλάδος.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οκτώ μήνες μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αποκάλυψε μία απίστευτη, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα, υπόθεση!
Οι αδικαιολόγητες διαφορές στις βαθμολογήσεις και οι αναβαθμολογήσεις των γραπτών ήταν τόσο εξωφρενικές και στοχευόμενες που Σας ανάγκασαν με κατεπείγουσες διαδικασίες να προχωρήσετε σε αναστολή όλων των διορισμών!
Αν και η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν μονόδρομος (σε μία περίοδο που η διαφάνεια έγινε η ‘σημαία’ της νέας Κυβέρνησης) , Εσείς προκρίνατε την ιδέα της διοικητικής έρευνας. Ας σημειωθεί δε ότι ούτε σε βαθμολόγηση εκ νέου όλων των γραπτών προχωρήσατε με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό. Και αυτή την αιτιολογία την κατανοήσαμε συμμεριζόμενοι την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.
Το Μάρτιο συστήνετε μία πρώτη επιτροπή με άγνωστα μέλη και αρμοδιότητες για να διερευνήσει το ζήτημα! Η υπόθεση όμως ήδη βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και διασύρεται καθημερινά σε blogs και φήμες.
Η έρευνα απολήγει στην «τεκμηρίωση των ενδείξεων» σχετικά με τις παράλογες διαφορές στις βαθμολογήσεις και αναβαθμολογήσεις και Εσείς, αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες φήμες που διασύρουν τον θεσμό, παραπέμπετε το ζήτημα σε νέα επιτροπή με άγνωστα πάλι μέλη και αρμοδιότητες (που σύμφωνα με πληροφορίες - γιατί ουδεμία επίσημη ανακοίνωση δόθηκε από το Υπουργείο, μέχρι πρόσφατα - αποτελείται από τον Εισαγγελέα του Α.Π κ. Τέντε, τον αντιπρόεδρο του Α.Π. κ. Κανελλόπουλο και τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γεωργακόπουλο))
Η δεύτερη επιτροπή συνεδριάζει για 2 μήνες (!) και δεν υπογράφει ένα ενιαίο πόρισμα, αλλά αποστέλλει σε Εσάς, το κάθε μέλος ξεχωριστά, διατυπωμένη εγγράφως τη γνώμη του.
Δύο από τα τρία μέλη της επιτροπής (άγνωστο ποιά) στέλνουν ΠΟΡΙΣΜΑ που ΕΝΙΣΧΥΕΙ τις ενδείξεις για τον αδικαιολόγητο χαρακτήρα των αποκλίσεων.
Ωστόσο, ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 3 ΑΥΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ!!!

Γιατί κύριε Υπουργέ;
Παρά την ύπαρξη σοβαρότατων ενδείξεων για παρατυπίες,
Παρά το γεγονός ότι δεν έχετε ιδέα ποιοί πραγματικά πρέπει να διοριστούν και ποιοι όχι,
Παρότι οι φήμες θέλουν τα άνω πορίσματα να μιλούν για σωρεία γραπτών του 10 που έχουν βαθμολογηθεί όλως περιέργως με 19,
Παρά ταύτα, ΠΡΟΧΩΡΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, γιατί κατά την ανήκουστη αιτιολογία Σας:
1. «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψετε την περαιτέρω αναστολή προωθήσεως της διοικητικής διαδικασίας διορισμού των επιτυχόντων»:
Μα Κ. Υπουργέ, ούτε Εσείς δεν ξέρετε τα ονόματα των πραγματικών επιτυχόντων με τέτοιο ‘μαγείρεμα’ στη βαθμολογία! Ποιους ακριβώς θα διορίσετε από έναν πίνακα πλασματικό;
2. «Ενόψει και του γεγονότος ότι ενδεχόμενη δικαστική διερεύνηση της ορθότητος ή μη των αποκλίσεων απαιτεί μακρό χρόνο.»(!!)
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προχωράει την υπόθεση γιατί… Πώς να περιμένει να κριθεί από τη δικαιοσύνη μετά από τόσο καιρό; Κ. Υπουργέ είναι απλό… Όπως όλοι εμείς οι Έλληνες πολίτες. Με μπόλικη υπομονή. Όπως κάνουμε τόσο καιρό 380 οικογένειες, που άσκοπα ταλαιπωρείτε. Είναι απαράδεκτο να παίρνετε μία υπόθεση που ‘βρωμάει’ από μακριά και να την ντύνετε έτσι απλά με έναν μανδύα νομιμότητας. Ο βασιλιάς είναι γυμνός, κ. Υπουργέ. Και όλοι το ξέρουν.
3. «Εξάλλου, η παράταση της εκκρεμότητας θα δημιουργούσε πρόβλημα ως προς την προκήρυξη του αντίστοιχου διαγωνισμού του έτους 2010.»
Εξαιρετική ιδέα! Ας επισπεύσουμε ένα νέο διαγωνισμό εντός του Ιουνίου (!), για να μην φανεί ότι το επάγγελμα θα ανοίξει το επόμενο εξάμηνο και περάσουμε άσχημο καλοκαίρι με τους Συμβολαιογράφους και τους Δικηγόρους στα κανάλια.
Άραγε, το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά ή θα τα μάθει σύντομα με μεταφρασμένο αντίγραφο της παρούσης;
Με ποια λογική προχωρείτε κ. Υπουργέ, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα; Γιατί, αν και υποψιάζεστε ότι υπάρχουν πρόσωπα που δεν θα έπρεπε να έχουν τη θέση δημόσιου λειτουργού, υπογράφετε το διορισμό τους υπό αίρεση;
Υποστηρίζετε ότι θέλετε τεκμηριωμένες αποδείξεις και δεν Σας αρκούν οι ισχυρότατες ενδείξεις των πορισμάτων. Κ. Υπουργέ, ένα έγκλημα υφίσταται όταν ακουστεί ο πυροβολισμός και βρεθεί το πτώμα κακοποιημένο. Από πότε χρειάζεται να βρεθεί και ο δράστης για να χαρακτηριστεί ‘έγκλημα’;

Κ. Υπουργέ, προτρέπετε, εμμέσως πλην σαφώς, τους αδικηθέντες του διαγωνισμού να καταφύγουν, αν επιθυμούν, στα δικαστήρια της χώρας για να διεκδικήσουν την ακύρωση του διαγωνισμού, που μόλις νομιμοποιήσατε, παραθέτοντας μάλιστα και την κατάλληλη νομολογία για να βασιστούν!!!

Ήδη Σας έχει επιδοθεί η ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ, που έχουν καταθέσει στο Σ.Τ.Ε όλοι οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι.
Δεν σταματάτε όμως εκεί. Για εντυπωσιασμό, την ίδια στιγμή που βάζετε την υπογραφή Σας σε έναν διαγωνισμό που πάσχει, παράλληλα στέλνετε και τον ογκώδη φάκελο του διαγωνισμού - φιάσκου στην αρμόδια δικαστική αρχή για να τον ακυρώσει!!
Κ. Υπουργέ, στην ίδια μασχάλη δυο καρπούζια δεν χωράνε, όσο και αν προσπαθείτε.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ρόλος Σας ως Υπουργός Δικαιοσύνης είναι η διαφύλαξη της νομιμότητας. Αυτή όμως δε προφυλάσσεται με προσωρινό κουκούλωμα. Χρειάζεται κατά μέτωπο σύγκρουση με την αδιαφάνεια και το κατεστημένο.
Κ. Υπουργέ, πού είναι επιτέλους η αρχή της ισότητας, της ισονομίας, των ίσων ευκαιριών στην εργασία; Πού είναι επιτέλους η Δημοκρατία, την οποία, Σας επιλέξαμε να υπηρετείτε;

Επειδή, οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν ούτε με την ιδιότητά Σας, ούτε με το λειτούργημά Σας, διαμαρτυρόμαστε για πολλοστή φορά και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
Όπως, εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση της παρούσης, μας γνωστοποιήσετε τα εξής:
1. Ισχύει ότι προχωρείτε στους διορισμούς γιατί σύμφωνα με το άρθρ. 27 (παρ. 6) του Κώδικα των Συμβολαιογράφων, ακόμα και αν ακυρωθεί ο Διαγωνισμός από το Σ.Τ.Ε., οι διορισμένοι Συμβολαιογράφοι παραμένουν ωραιότατα στη θέση τους; (!!)
2. Γιατί ετοιμάζετε προκήρυξη για νέο διαγωνισμό, όταν εντός του επόμενου εξαμήνου επίκειται άνοιγμα του επαγγέλματος, όπως ρητά επιβάλλεται στο Μνημόνιο του Δ.Ν.Τ. (Παράρτημα ΙΙΙ και IV);
3. Για ποιους λόγους δεν δημοσιοποιείτε τα πορίσματα της 1ης και 2ης “Επιτροπής των Σοφών»;
4. Αληθεύει ότι αντικαταστάθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνταν με το Διαγωνισμό των Συμβολαιογράφων, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων; Ποιο γεγονός επέβαλλε την απομάκρυνσή τους;
5. Γιατί δεν απαντήσατε σε κανένα θέμα από αυτά που έθιξε το ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του στις 06-04-2010 στη Βουλή, αλλά προτιμήσατε να αντιγράψετε κατά λέξη την γενικόλογη και άνευ πραγματικής ουσίας απάντησή Σας στο ΛΑΟΣ ένα μήνα νωρίτερα;
6. Γιατί να επωμισθούν οι διαγωνισθέντες την ανεπάρκεια (στην καλύτερη των περιπτώσεων) των ιθυνόντων του εν λόγω διαγωνισμού;
7. Γιατί οι σοβαρότατες ενδείξεις από 2 επιτροπές δεν αρκούν για να ‘παγώσετε’ τη διαδικασία, αλλά συνεχίζετε τους ακυρώσιμους διορισμούς;
8. Έχουν κληθεί οι βαθμολογητές (1η, 2η ,3η, 4η, και 5η ομάδα βαθμολόγησης καθώς και η επιτροπή αναβαθμολόγησης) να δικαιολογήσουν τις περιπτώσεις των παράλογων αποκλίσεων; Ποιά ακριβώς επιχειρήματα χρησιμοποίησαν;

Περιμένουμε τη δημόσια απάντησή Σας, άλλως επιφυλασσόμαστε για κάθε περαιτέρω νόμιμο δικαίωμά μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χ. Καστανίδη (Μεσογείων 96 – Αθήνα) προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες.

Αθήνα, 30 Μαΐου 2010

Νίκος Παπαδόπουλος (Τηλ. 210-8810840
Ως αντιπρόσωπος της «Επιτροπής Αγώνα κατά της Αδιαφάνειας», αποτελούμενης από 40
Δικηγόρους – συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό των Συμβολαιογράφων 2009